some_textΣημαντικές Ανακοινώσεις: -- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024-2025 Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Τομείς

ΤΟΜΕΙΣ

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας συγκροτείται από τέσσερις Τομείς:

  • Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας
  • Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
  • Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων
  • Λαογραφίας

Παρουσίαση - Περιγραφή Γνωστικών Αντικειμένων

Τα γνωστικά αντικείμενα που συντονίζουν οι Τομείς του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθορίζονται ως εξής:

1. Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
    Ακαδ. έτος 23-24, Διευθυντής Τομέα: Αναπλ. Καθηγητής Ηλίας Κουλακιώτης

  • Αρχαία Ελληνική Ιστορία: Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας από την προϊστορική περίοδο μέχρι τον 3° μ.Χ. αιώνα.
  • Επιγραφική: Μελέτη των αρχαίων ελληνικών επιγραφών ως βασικών ιστορικών πηγών.
  • Ρωμαϊκή Ιστορία: Ιστορία του ρωμαϊκού κόσμου από την ίδρυση της Ρώμης μέχρι και τους αυτοκρατορικούς χρόνους.
  • Βυζαντινή Ιστορία: Ιστορία των θεσμών, πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πνευματική ιστορία του βυζαντινού κράτους από τον 4° έως 15° αι. μ.Χ. και των σχέσεων του με τον Αραβικό κόσμο και πολιτισμό.
  • Βαλκανική Ιστορία: Κοινωνική Ιστορία των Βαλκανικών λαών και συγκρότηση Βαλκανικών κρατών (6ος-15ος αι.). Το μεσαιωνικό παρελθόν στα κράτη της Βαλκανικής (19ος-20ός αι.)
  • Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ιστορία: Ιστορία, οικονομία και θεσμοί της Μεσαιωνικής Ευρώπης έως τον 15° μ.Χ. αιώνα.
 

2.  Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
     Ακαδ. έτος 23-24, Διευθυντής Τομέα: Αναπλ. Καθηγητής Άρης Σαραφιανός

  • Προϊστορική Αρχαιολογία: Θεωρία, Μεθοδολογία και Διεπιστημιονικότητα - Προϊστορία και Πρωτοϊστορία - Επισκόπηση της Παλαιολιθικής, Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού (Κυκλαδικός πολιτισμός, Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός).
  • Κλασική Αρχαιολογία: Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδος, Κλασική περίοδος, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδος
  • Βυζαντινή Αρχαιολογία: Παλαιοχριστιανική περίοδος, Βυζαντινή περίοδος, Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη.
  • Ιστορία Νεώτερης Τέχνης: Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

3. Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Ιστότοπος τομέα, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
    Ακαδ. έτος 23-24, Διευθύντρια Τομέα: Καθηγήτρια Λήδα Παπαστεφανάκη

Περιλαμβάνει την έρευνα, μελέτη και διδασκαλία της Νεώτερης Ελληνικής, Βαλκανικής, Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ιστορίας και διαιρείται σε δυο ενότητες:

  • Νεώτερη Ελληνική Ιστορία: Πραγματεύεται την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία του Νεώτερου Ελληνισμού, καθώς και την ιστορία των θεσμών, από την περίοδο της Βενετοκρατίας και Οθωμανικής κυριαρχίας ως την οργάνωση και την λειτουργία του Νεοελληνικού κράτους από τα πρώτα χρόνια μέχρι την σύγχρονη εποχή.
  • Νεώτερη Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ιστορία: Καλύπτει όλες τις πτυχές της νεώτερης ιστορίας της Ευρώπης και αναφέρεται σε σημαντικά γεγονότα και θέματα της παγκόσμιας ιστορίας στην ίδια περίοδο.

4Τομέας Λαογραφίας (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
    Ακαδ. έτος 22-23, Διευθυντής Τομέα: Καθηγητής Βασίλης Νιτσιάκος

Θεωρητικές κατευθύνσεις της Λαογραφίας. Κοινωνικές-οικονομικές δομές και μετασχηματισμοί. Υλικός βίος και πολιτισμός. Προβιομηχανική τεχνολογία και τεχνικές. Οικονομικές πραγματικότητες και συλλογικές νοοτροπίες στην παραδοσιακή κοινωνία κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Αγροτική κοινωνία και πολιτισμός.Λαϊκή τέχνη. Ενδυματολογία. Μουσειολογία. Προφορική ιστορία και συλλογική μνήμη. Εθνοτικές και εθνικές ταυτότητες στα Βαλκάνια. Φύλα και ταυτότητες. Εθιμική Λαογραφία. Λαϊκή λογοτεχνία.

 

 

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας - Φιλοσοφική Σχολή - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιούλη Δουρούτης Τ.Κ. 45110 Ιωάννινα
Επικοινωνία: Η Γραμματεία του τμήματος στεγάζεται στο κτίριο Διοίκησης, λειτουργεί από τις 7:30 π.μ. έως 3:00 μ.μ. και δέχεται τους φοιτητές καθημερινά από τις 11 π.μ έως τη 1 μ.μ.
Τα τηλέφωνα της Γραμματείας είναι: 26510-07180, 26510-07232, 26510-07441, 26510-07231, e-mail:mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων