some_textΣημαντικές Ανακοινώσεις: -- Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Χειμερινού Εξαμήνου --  Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Λοιπές Ανακοινώσεις

ΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ημερομηνία Καταχώρησης
Θέμα
13.10.2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών διοργανώνει Κύκλο στρογγυλών τραπεζιών νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών ως εξής:

 

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 (ώρα 20:30), Πόλεις στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 20:30), Ιστορία και αστυνομικό μυθιστόρημα

 

Διοργάνωση: Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών, Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο πρόγραμμα (εδώ). ico new el

12.10.2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας, Ανθρωπολογίας, 22 - 23 Οκτωβρίου 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. ico new el
12.10.2019

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη: Το μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής, Τρίτη 15/10/2019, ώρα 20:30 (αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» Δήμου Ιωαννιτών) και ομιλία του  Γερμανού ιστορικού και συγγραφέα του βιβλίου ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, Prof. Dr. Christoph U. Schminck-Gustavus. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. ico new el

08.10.2019

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα (εδώ) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για την απώλεια του Κωνσταντίνου Ρακατσάνη
06.10.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

Υποτροφία για μεταδιδακτορική έρευνα στο Mainz. Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (http://www.byzantinestudies.gr/ ) υπάρχει ανακοίνωση σχετικά με υποτροφία για μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Mainz. 
02.10.2019

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Ανακοίνωση για τη διαδικασία «Ταυτοποίησης και Ολοκλήρωσης» των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία «Ταυτοποίησης και Ολοκλήρωσης» των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας θα πραγματοποιηθεί απο 3-10-2019 έως 16-10-2019.

Παρακαλούνται οι πρωτοετείς φοιτητές να καταθέσουν αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο άτομο* ή να αποστείλουν στη Γραμματεία του Τμήματος  ταχυδρομικά (συστημένη επιστολή) ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, τα εξής επιπλέον δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος (1ος Όροφος Μεταβατικού κτηρίου Γρ. Ι209) έως την ανωτέρω ημερομηνία τα ακόλουθα:

  1. Εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη την Αίτηση Εγγραφής, την οποία υπέβαλαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των εγγραφών και η οποία περιλαμβάνει μοναδικό Αριθμό Πρωτοκόλλου. Εάν για οποιονδήποτε λόγο έγινε λανθασμένη καταχώρηση των προσωπικών στοιχείων τους στο σύστημα, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτών κατά την προσέλευσή τους στη Γραμματεία. Εάν οι φοιτητές αποστείλουν τα δικαιολογητικά και δεν προσέλθουν  αυτοπροσώπως, στο έντυπο πρέπει να υπάρχει Βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από Κ.Ε.Π.
  2. Υπογεγραμμένο Έντυπο Επικαιροποίησης Προσωπικών Στοιχείων Φοιτητή – Υπεύθυνη Δήλωση Ατομικού Στατιστικού Δελτίου. Εάν οι φοιτητές αποστείλουν τα δικαιολογητικά και δεν προσέλθουν  αυτοπροσώπως, στο έντυπο πρέπει να υπάρχει Βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από Κ.Ε.Π. (έντυπο Α7 - επισυνάπτεται)
  3. Εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο το έντυπο Δήλωση Ενημέρωσης για τον Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων. Εάν οι φοιτητές αποστείλουν τα δικαιολογητικά και δεν προσέλθουν  αυτοπροσώπως, στο έντυπο πρέπει να υπάρχει Βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από Κ.Ε.Π. (έντυπο Α4 -  επισυνάπτεται)
  4. Ευκρινές φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας (και τις 2 όψεις) του πρωτοετή φοιτητή (δε χρειάζεται επικύρωση).
  5. Μία (1) φωτογραφία του φοιτητή, τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Βεβαίωση Διαγραφής (Αποφοιτήριο) από Ακαδημαϊκό Τμήμα προηγούμενης εγγραφής. (Αφορά μόνο τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν σε άλλο Ακαδημαϊκό Τμήμα και δεν το δήλωσαν κατά την φετινή ηλεκτρονική εγγραφή τους στο αντίστοιχο πεδίο ώστε να γίνει ηλεκτρονικά).

Εάν οι φοιτητές δεν συμπλήρωσαν το Ατομικό Στατιστικό Δελτίο Φοιτητή κατά την ηλεκτρονική τους εγγραφή, έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν εκ νέου στο σύστημα για να το συμπληρώσουν.

 

*Η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση της ταυτοπροσωπίας και την ολοκλήρωση της εγγραφής μέσα στις ανακοινωθείσες ημερομηνίες, είναι δυνατό να γίνει και από νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Το νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο θα πρέπει να έχει μαζί του και να καταθέσει στη Γραμματεία του Τμήματος τη νόμιμη εξουσιοδότηση καθώς και αντίγραφο της Αστυνομικής του Ταυτότητας, μαζί με τα δικαιολογητικά του πρωτοετή φοιτητή.

 

Επιπλέον επισυνάπτεται το έντυπο Α8 «Οδηγίες Ενεργοποίησης Ιδρυματικού Λογαριασμού Φοιτητή» για ενημέρωσή σας. Η ενεργοποίηση του Ιδρυματικού Λογαριασμού μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την καταχώρηση των στοιχείων σας στο φοιτητολόγιο και θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.

 03.10.2019

Ανασκαφή στο Θορικό

Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ερευνούν τον αρχαίο Θορικό στη Λαυρεωτική Αττικής. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου. 
02.10.2019

Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - Περιοδικό Μνήμων

Δείτε εδώ το πρόγραμμα συναντήσεων - συζητήσεων, Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020. 
30.09.2019

Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτ. 2019-Ιαν.2020

Συνημμένα εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα των Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Έρευνων). 
30.09.2019

Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας - Κύκλος Ομιλιών 2019-2020

Συνημμένα εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα του κύκλου ομιλιών 2019-2020 που διοργανώνει το Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας  (Αθήνα, Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών). 
24.09.2019

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019: "Τέχνες και ψυχαγωγία - Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο", Ιωάννινα 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2019. Συνημμένα το Δελτίο Τύπου. 
14.09.2019

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ορισμός εκπροσώπων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων για τη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση και κοσμητεία της Φιλοσοφικής σχολής. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
14.09.2019

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ερευνητής σχετικά με τον φιλελληνισμό κατά τον 19ο αιώνα (Ref. 1/9/19) / Curator της συλλογής της ΕΕΦ (Ref. 2/9/19)

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (www.eefshp.org) έχει ως σκοπό την μελέτη, την ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και του Φιλελληνικού ρεύματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με έμφαση στις διεργασίες που έλαβαν χώρα κατά τον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για την σύσταση του Ελληνικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΦ επιθυμεί να προσλάβει α) έναν ερευνητή με αντικείμενο την καταγραφή και μελέτη των φιλελληνικών κινημάτων διεθνώς και της δράσης και συνεισφοράς των φιλελλήνων κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και β) έναν curator με αντικείμενο την καταγραφή και μελέτη των αντικειμένων της συλλογής της. Η συλλογή αποτελείται από αντικείμενα φιλελληνικής τέχνης, πίνακες, πορσελάνες, αγάλματα, μπρούντζους, ρολόγια, βιβλία, έγγραφα, τεκμήρια, του 19ο αιώνα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων και φιλελλήνων. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ
30.08.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Προκήρυξη εκλογών ανάδειξης εκπροσώπων ΕΔΙΠ (δείτε εδώ) και ΕΤΕΠ (δείτε εδώ) στη γενική συνέλευση και στην κοσμητεία της Φιλοσοφικής σχολής. 
20.07.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο φοιτητές που επιθυμούν να λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης της επιστημονικής διημερίδας Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα που διοργανώθηκε από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων και το διατομεακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 14 και 15 Μαΐου 2019, μπορούν να προσέλθουν στη Γραμματεία του Τομέα ΙΝΧ (Φιλοσοφική Σχολή-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας-1ος όροφος) από την Δευτέρα 22/7 έως και την Τετάρτη 24/7 κατά τις ώρες 09.30-12.30 και από τις 2/9 όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Γραμματείας. 
19.07.2019

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) δημοσιεύει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αναζήτηση έκτακτου προσωπικού επιστημονικών συνεργατών/ιδών για την εκπόνηση θεματικών μελετών στη γενική κατηγορία «Επαγγελματοβιοτέχνες: κουλτούρα και πολιτισμός». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
11.07.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Παπαβασιλείου Κωνσταντίνου με θέμα: «Η σοσιαλιστική σκέψη και δράση στα Ιωάννινα του Μεσοπολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων  (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 

03.07.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αλέξιου Τσίτσιου με θέμα: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του θέρους του 1921 στη Μικρά Ασία. Συγκριτικές προσεγγίσεις μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (με τηλεδιάσκεψη). (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
02.07.2019

4ο Εργαστήριο Κεραμικής στον Κεραμεικό της Αθήνας
με θέμα «Η κεραμική στους τάφους»

Δείτε εδώ την προκήρυξη για το 4ο Εργαστήριο Κεραμικής στον Κεραμεικό της Αθήνας με θέμα «Η κεραμική στους τάφους», που διοργανώνεται από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
26.06.2019

Postdoctoral position

Postdoctoral position at Royal Holloway, University of London, ERC-funded project CONNEC. See here for details.
25.06.2019

Πρακτική Άσκηση 2019-2020:
Αποτελέσματα κατάταξης και επιλογής των φοιτητών

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ότι στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (http://gpa.uoi.gr) έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα κατάταξης και επιλογής των φοιτητών του Τμήματος, που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση το Φθινόπωρο 2019, την Άνοιξη 2020 ή το Καλοκαίρι 2020 (ΠΑ-ΕΣΠΑ-8-2019/4644/14-05-2019 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ).

Τα αποτελέσματα βρίσκονται στην ενότητα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Π.Ι.>Φοιτητές>Αποτελέσματα» (Link: https://bit.ly/2WTdHa8).

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). 
25.06.2019

Έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες - Πανεπιστήµιο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, 25ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Εντατικό Σεµινάριο-Συνέδριο ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, Πανεπιστηµιούπολη Γάλλου / Πανεπιστήµιο Κρήτης, Ρέθυµνο 8 - 10 Νοεµβρίου 2019. 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως 25.9.2019.
Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστοίας της Τέχνης
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή του τομέα Ιστορίας Νεώτερων Χρόνων
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή του εργαστηρίου Νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του τομέα Ιστορίας Νεώτερων Χρόνων
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας
21.06.2019

ΗΜΕΡΙΔΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Εβραίους της Κέρκυρας. Hμερίδα: Εβραϊκές Κοινότητες, ιστορία, μνήμη, λογοτεχνία. Κέρκυρα, Κυριακή 23 Ιουνίου 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
19.06.2019

Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Αρχείων 2019

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (Ε.Μ.Ι.Α.Ν.) και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.) του Παντείου Πανεπιστημίου γιορτάζουν μαζί με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων 2019, διοργανώνοντας εκδήλωση με τίτλο «Δεκαετία του ’60, μια νεολαία σε εξέγερση», την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019, ώρα 19:30, στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., Δάφνης 61, Ψυχικό. Θα προηγηθεί ξενάγηση, ώρα 19:00, στην έκθεση αρχειακού υλικού. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
19.06.2019

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ MARK CRINSON

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι οι μαγνητοσκοπημένες εκδοχές των δύο ομιλιών του Prof. Mark Crinson (Birkbeck-University of London) που δόθηκαν στο πανεπιστήμιό μας τον προηγούμενο Απρίλιο (16 και 17 Απριλίου) και διοργανώθηκαν από τον τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αναρτήθηκαν πρόσφατα στην πλατφόρμα πολυμεσικού περιεχομένου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δήλος. Όσοι συνάδελφοι ή φοιτητές δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ή όσοι θα ήθελαν να τις μελετήσουν ξανά με την ησυχία τους, μπορούν τώρα να τις βρουν στους παρακάτω συνδέσμους:

http://delos.uoi.gr/opendelos/player?rid=16537f05 - ‘The East is a Career’: Postcolonial Theory and Architectural History και

http://delos.uoi.gr/opendelos/player?rid=889106f3 - Devil’s Darkness: Pollution and Architecture in the ‘First Industrial City’

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και την τρίτη ομιλία του Prof. Crinson, 'Babel as Modernism', η οποία δόθηκε στην Αθήνα (Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης) με την ευκαιρία της πρόσκλησής του από το πανεπιστήμιό μας, μπορούν να επισκεφθούν το γνωστό Blod στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.blod.gr/lectures/babel-as-modernism/
16.06.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Αλέξανδρου Ξιούρα με θέμα: «Ιδεολογία, Πολιτισμός και Διπλωματία στις Ελληνοϊταλικές σχέσεις, 1861-1878», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 και ώρα 14.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
15.06.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Χρυσάνθης Χρήστου με θέμα: «Γυναίκες, ταυτότητες, αναπαραστάσεις και συμβολισμοί: η περίπτωση μιας ορεινής κοινότητας του νομού Καστοριάς», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 12.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
13.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
13.06.2019

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Προκήρυξη (δείτε εδώ) για το Σεμινάριο Ιστορικής Τοπογραφίας «Αθήνα και ύδωρ» 2019, που διοργανώνεται από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
13.06.2019

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 2019

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει για τριακοστό πέμπτο χρόνο, τα Σεμινάρια της Ερμούπολης, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, με την επιστημονική και οργανωτική συνεργασία των ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Κυκλάδων. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
12.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
12.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
12.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών
10.06.2019

LECTURE

Dr. David Zsolt Schwarcz – University of Vienna, Department of Prehistoric and Historical Archaeology “METALWORKING PRACTICES IN THE EARLY AND MIDDLE BYZANTINE PERIODS”. The lecture will take place on Wednesday, 19th of June at 6.00 pm at the Austrian Archaeological Institute at Athens. See here.
10.06.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής του κυρίου Άγγελου Χριστοφίδη με θέμα: «Η μορφή του νεκρού στην αρχαία ελληνική τέχνη από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική περίοδο» θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 9.30, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό Κτήριο). 
10.06.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (5000996/B) τεσσάρων (4) Επιστημονικών Συνεργατών οι οποίοι/ ες θα αναλάβουν την καταγραφή, ταξινόμηση και περιγραφή αρχειακού υλικού της ΓΣΕΕ. Είδος σύμβασης: Σύμβαση έργου.

Διάρκεια σύμβασης: Από την ημερομηνία υπογραφής της έως τις 30/11/2020.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 14:00.

Αναλυτικές πληροφορίες για την πρόσκληση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορείτε να δείτε εδώ
07.06.2019

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσιάσεις «Οι γυναίκες του μπλοκ 10» του Hans-Joachim Lang σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βέροια. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο και εδώ την πρόσκληση για την εκδήλωση στα Γιάννενα. 
06.06.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Φράγκοι και Βενετοί στη Μεσσηνία. Διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
05.06.2019

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Δείτε εδώ την 1η Εγκύκλιο του 7ου Συμποσίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας που θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στην Αθήνα (9-12/10/2019) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
05.06.2019

Σεμινάριο Manuela Martini (Université Lumière Lyon 2), Family business and migration in building industry in France, late 19th-mid 20th c.

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, ώρα 17.00-19:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ισόγειο, αίθουσα σεμιναρίων). Θα μιλήσει η Manuela Martini  (Université Lumière Lyon 2-LARHRA) με θέμα "Family business and migration in building industry in France, late 19th-mid 20th century".

Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και το ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχολιασμός: Μαρία Παπαθανασίου (ΕΚΠΑ), Λήδα Παπαστεφανάκη (Παν/μιο Ιωαννίνων).

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.06.2019

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δείτε εδώ την πρόσκληση και εδώ την εγκύκλιο του Διεθνούς Συνεδρίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θέρμη στις 2-4 Απριλίου 2020, στους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωαννίνων.
03.06.2019

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικής Αρχαιολογίας με τίτλο: «Το Αιγαίο από τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους ως την Ύστερη Αρχαιότητα», το οποίο θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο της Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
29.05.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κας Αικατερίνης Τσεκούρα με τίτλο: «Η Βιβλιοθήκη του Φωτίου: Τα Απολεσθέντα έργα», θα γίνει την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ., στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
26.05.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δείτε εδώ την προκήρυξη εκλογών και εδώ την αίτηση για την ανάδειξη Διευθυντών Τομέων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 01.09.2019 έως 31.08.2020
26.05.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δείτε εδώ την προκήρυξη εκλογών  για την ανάδειξη Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 01.09.2019 έως 31.08.2022
26.05.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι "Αρχαιολογικοί Διάλογοι" πραγματοποιούνται στο Βόλο από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως και το Σάββατο 2 Ιουνίου. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
23.05.2019

Job Opening

Job opening at the Malcolm H. Wiener Laboratory for Archaeological Sciences, ASCSA. See here
17.05.2019

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Διημερίδα "Past and present through the lens of the factory: an interdisciplinary conversation" (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 20 και 21 Μαΐου 2019). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
10.05.2019

Πρακτική Άσκηση 2019-2020: Υποβολή αιτήσεων

Από τη Δευτέρα 06/05/19 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση που αφορά στο Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020 (Φθινόπωρο 2019, Άνοιξη 2020 και Καλοκαίρι 2020). Μπορείτε να καταθέτετε τις αιτήσεις σας καθημερινά στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, έως και την Παρασκευή 17/05/2019.


Για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητά το Τμήμα, καθώς και για τη διαδικασία υποβολής αίτησης μπορείτε να διαβάσετε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που βρίσκεται εδώ: https://bit.ly/2G8mefv


Για ερωτήσεις και απορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης στα τηλέφωνα 26510-09054 και 26510-07478 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
10.05.2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Επιστημονική διημερίδα «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα», συνεδριακό κέντρο «Κ. Παπούλιας» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 14-15 Μαΐου 2019.

Διοργάνωση: Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε το πρόγραμμα και την αφίσα της διημερίδας. 
10.05.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Κωνσταντίνου Χλιάρα με θέμα: «Τα Αργυρά Κειμήλια των Εκκλησιών της Μητροπόλεως Δράμας (19ος αιώνας-1922) στο πλαίσιο της μελέτης της Εκκλησιαστικής Αργυροχοϊκής Τέχνης», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
04.05.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δείτε εδώ την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ηπειρωτικά Μελετήματα» του ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας Κώστα Ν. Κωνσταντινίδη
 02.05.2019

Ομιλία-παρουσίαση μεταδιδακτορικής έρευνας Θανάση Μπέτα_Τετάρτη 8.5.2019

Το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στην ομιλία-παρουσίαση της μεταδιδακτορικής έρευνας του ιστορικού κ. Θανάση Μπέτα (Παν/μιο Ιωαννίνων/ΚΕΑΕ) με θέμα «Τσιγάρα με φίλτρο… Επιχειρηματικές στρατηγικές, τεχνολογικές αλλαγές και οργανωτικές καινοτομίες στην ελληνική βιομηχανία τσιγάρων, 1945-1973», την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στις 18.00.

 

Σχολιασμός: Λήδα Παπαστεφανάκη (Παν/μιο Ιωαννίνων)   

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτήριο Φιλοσοφικής, α΄ όροφος) και είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
02.05.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΜΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας του κυρίου Χρήστου Ευγενίδη με τίτλο: «Η προσωπικότητα του Βελισαρίου», θα γίνει την Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019 και ώρα 15.15, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας, στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
16.04.2019

ΔΙΑΛΕΞΗ Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Διάλεξη του Ανδρέα Βλαχόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο: «Βαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού Αιγαίου». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.

Ημερομηνία: Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Χώρος: Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»

Ώρα: 19.00

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ 
15.04.2019

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Διαλέξεις του MΑRΚ CRINSON, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Ιστορίας στο Birkbeck (University of London), Προέδρου του European Architectural History Network (Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχιτεκτονικής Ιστορίας) στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Δείτε τις αφίσες (1, 2) από τις δύο ομιλίες και εδώ το δελτίο τύπου.
15.04.2019

PhD Students

Prospective PhD students for PhD in History at Koç University (Ιstanbul) / Μελλοντικοί υποψήφιοι διδάκτορες στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Koç (Istanbul). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
14.04.2019

PhD Studentship

PhD Studentship in Greek Diaspora Studies at Royal Holloway University of London - Department of History. See here
12.04.2019

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών για παροχή επικουρικού έργου για το έτος 2019 (υπεύθυνη δήλωση).
12.04.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δείτε εδώ ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής υπ΄ αριθμ. 199/27-2-2019, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
12.04.2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

8ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός» - Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Δείτε εδώ (1,2) τα σχετικά αρχεία. 
08.04.2019

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1ο Θερινό σχολείο για την Προφορική Ιστορία, Τσεπέλοβο Ζαγορίου, 5-14/07 2019. Πρόσκληση και πρόγραμμα.
08.04.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών υποψήφιων Διδακτόρων. Δείτε εδώ
08.04.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών Μεταδιδακτόρων. Δείτε εδώ
08.04.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της δράσης ΣΠΟΥΔΑΖΩ που αφορά παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε προπτυχιακούς φοιτητές. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
08.04.2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος:
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

8ο Ετήσιο Συνέδριο της ESPRit 2019 (http://www.espr-it.eu/), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ, 11-13 Σεπτεμβρίου 2019. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 5.5.2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.

Call for papers: PERIODICALS AND VISUAL CULTURE

8th ESPRit CONFERENCE 2019, ATHENS, GREECE (http://www.espr-it.eu/), National Library of Greece, SNFCC, 11-13 September 2019. Deadline for submissions: 5.5.2019. See here.
07.04.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΜΣ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κας Μαρίνας Καβαλλάρη με τίτλο: «Ο Νικηφόρος Βλεμμύδης και η συμβολή του στην παιδεία στο ῾κράτος της Νίκαιας᾽» θα γίνει την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019 και ώρα 12.00, στην Μεγάλη Αίθουσα τηλεδιασκέψεων, στο Μεταβατικό κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
07.04.2019

Princeton Athens Center for Research and Hellenic Studies

Workshop The Greek Experience Under Ottoman Rule, September 3, 2019 | Call for Applications. See here
01.04.2019

Κύκλος Διαλέξεων ΠΜΣ "Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης

Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, διοργανώνει για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, κύκλο διαλέξεων με θέμα «Από το υλικό στο άυλο. Ζητήματα σχεδιασμού εκθέσεων και πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα 258 στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, κάθε Τρίτη στις 7 μμ. (σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα) και είναι ανοιχτές σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στο ευρύ κοινό.
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών υποψήφιων Διδακτόρων. Δείτε εδώ
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών Μεταδιδακτόρων. Δείτε εδώ
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πλήρωση μιας (1) θέσης έκτακτου προσωπικού με σύμβαση ανταποδοτικής υποτροφίας στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Τεκμηρίωση της Ιστορίας των οικισμών της Ελλάδας 15ος-20ός αι.» (ΑΔΑ: ΨΣΦΣ469ΗΕΠ-Ζ8Ε).

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για την πλήρωση μιας (1) θέσης έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Τεκμηρίωση της Ιστορίας των οικισμών της Ελλάδας 15ος-20ός αι.», στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών μέσω σύμβασης ανταποδοτικής υποτροφίας.

Αναλυτική περιγραφή της θέσης και των απαραίτητων προσόντων για τη θέση παρατίθεται στην αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (εδώ).

Ημερομηνία ανάρτησης: 26.03.2019 // Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 10.04.2019.
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πλήρωση δύο (2) θέσεων έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «RoGH – Ψηφιακές Διαδρομές στα Μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» με κωδικό ΟΠΣ 5030211 του ΙΙΕ/ΕΙΕ (ΑΔΑ: 668Χ469ΗΕΠ-ΓΦ3).

 

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για την πλήρωση δύο (2) θέσεων έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «RoGH – Ψηφιακές Διαδρομές στα Μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» και κωδικό MIS 5030211 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών μέσω σύναψης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου. Το έργο RoGH εντάσσεται στη δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

Αναλυτική περιγραφή των θέσεων και των απαραίτητων προσόντων ανά θέση παρατίθεται στην αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (εδώ).

 

Ημερομηνία ανάρτησης: 26.03.2019 // Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 10.04.2019.
28.03.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Γεωργίου Μελενίκου με θέμα: «Η αποτύπωση της Βασιλείας στον Τύπο: η περίοδος της Απόλυτης Μοναρχίας του Όθωνα (1835-1843)», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 και ώρα 13.45, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
28.03.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γεωργίας Δάλλα με θέμα: «Όψεις της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής στο Μέτσοβο κατά τον Μεσοπόλεμο: η μαρτυρία του τύπου των Ιωαννίνων», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 14.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
28.03.2019

ΒΙΒΛΙΟΑΓΟΡΑ

Ετήσια βιβλιαγορά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (18-20 Απριλίου 2019). Σχετικός σύνδεσμος εδώ.
26.03.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο συλλογικός τόμος με τίτλο  Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα.  Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός, επιμέλεια Κωνσταντίνα Μπάδα, Αθήνα 2019, Εκδόσεις Παρασκήνιο. θα παρουσιαστεί  στις 30 Μαρτίου στο Αγρίνιο στο κτίριο της πρώην Τράπεζας Ελλάδας στις 8μμ. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
24.03.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δείτε εδώ τη δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο προς χορήγηση υποτροφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. 
22.03.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ PRINCETON UNIVERSITY

Για το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου στο Princeton University με θέμα: "Eclectisism at the Edges: Medieval Art and Architecture at the Crossroads of the Latin, Greek and Slavic Cultural Spheres (1300-1550)", April 5-6, 2019 πατείστε εδώ
22.03.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας (Αρχαία Ολυμπία, 5-7 Ιουλίου 2019). Δείτε εδώ τα σχετικά συνημμένα έγγραφα. 
07.03.2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιστημονικό Συνέδριο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Επιστημονικό Συνέδριο "Μεταπολίτευση 1974-1981: Λογοτεχνία και πολιτισμική ιστορία" (Ρέθυμνο, 15-17 Νοεμβρίου 2019). Πληροφορίες στο συνημμένο
07.03.2019

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή μελέτης για την ιστορία της Πρέβεζας

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Πρέβεζας προκηρύσσουν τον 2ο διαγωνισμό για τη συγγραφή μελέτης που θα αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα της ιστορίας της Πρέβεζας από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Πληροφορίες στο συνημμένο.
05.03.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης Μπουλούκι, διοργανώνει την εκπαιδευτική δράση Καταφύγια’ που θα πραγματοποιηθεί στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων μεταξύ 1-6 Μαΐου 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.03.2019

ΗΜΕΡΙΔΑ

"Γυναίκες και επιχειρείν", Ημερίδα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (Αθήνα, 7.3.2019).
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) οργανώνουν την Πέμπτη 7 Μαρτίου (ώρα 17:30), θεματική ημερίδα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3) οι δύο φορείς επιχειρούν να συμβάλουν στη συζήτηση σχετικά με την ιστορία της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ
28.02.2019

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΕΟΙ

Πρόγραμμα Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Φεβρουάριος-Ιούνιος 2019 (Αθήνα, Ε.Ι.Ε.). 
28.02.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ

Προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή αίτησης στο πλαίσιο Προγραμμάτων Μορφωτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και χωρών της αλλοδαπής έτους 2019. 
27.02.2019

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Γ’ Πανηπειρωτικό Συνέδριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, «Η Ήπειρος διαχρονικώς: Α΄ Παιδεία – Φιλοσοφία, Β΄ Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη, Γ΄ Ευποιΐα», 1 – 3 Μαρτίου 2019, Μέγαρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Για το πρόγραμμα βλ. το συνημμένο αρχείο. 
21.02.2019

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Aνακοίνωση σχετικά με την παράταση υποβολής αιτήσεων στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας. 
21.02.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Το Βελγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (καθ. Jan Driessen) προσφέρει 5-10 θέσεις στην ανασκαφή στο Σίσι Μαλίων (Κρήτη) σε φοιτητές Αρχαιολογίας του Π.Ι. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν γραπτώς μέχρι την Παρασκευή 22.2 στις 18.00 με τον Α. Βλαχόπουλο (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
18.02.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή 22/2/2019 και ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας, η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του κ. Γεώργιου Πύλιου, με θέμα: «Η προσωπικότητα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄Κομνηνού (1183-85).» Η εξέταση είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε επιθυμεί να παραβρεθεί.

Ο Επόπτης Καθηγητής, Π. Αντωνόπουλος
18.02.2019

ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

"Οθωμανικά αρχεία για την Ακρόπολη", (Αθήνα, 19.2.2019). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
18.02.2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση: "100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ & μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα" (Θεσσαλονίκη, 20.2. 2019). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
12.02.2019

ΣΕΙΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Σειρά συζητήσεων  πολιτικής και ιστορίας για την σύγχρονη Τουρκία "Το τσαντίρι του Πλάτωνα - Eflatun çadırı". Διοργάνωση: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο & Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Τόπος: Αίθουσα συνεδρίων Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Τζωρτζ 4, πλατεία Κάννιγος, Αθήνα). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
 11.02.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Κύκλος διαλέξεων (εαρινό εξάμηνο 2018-2019)
Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, Δημήτρης Μπαχάρας (Ε.Λ.Ι.Α./M.I.E.T., διδάσκων Παν/μίου Ιωαννίνων), «Οι επαγγελματοβιοτέχνες απέναντι στην οικονομική κρίση του 1929-30».

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος), στις 18.00, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό. 
06.02.2019

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει  για το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 κύκλο διαλέξεων στη θεματική ενότητα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Δείτε εδώ το πρόγραμμα. 
05.02.2019

POSTGRADUATE

20th postgraduate colloquium of the centre for Byzantine, Ottoman and modern Greek studies "Celebrations in the eastern Mediterranean: Private and public", 1st June 2019, university of Birmingham. See here
05.02.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Προκήρυξη υποτροφιών  "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - JULES DASSIN".
04.02.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου "Η ληστεία στο ελληνικό κράτος (μέσα 19ου - αρχές 20ού αι.)" του Ν. Αναστασόπουλου την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ώρα 7.00 μ.μ. Δείτε εδώ τη συνημμένη πρόσκληση. 
04.02.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Στον σύνδεσμο εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη υποτροφίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Katholieke Universiteit Leuven.

Χρήστος Σταυράκος
04.02.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας-Ελισάβετ Λεβειδιώτη με θέμα: «Μουσεία και προφορική ιστορία: Ανιχνεύσεις σχέσεων αντικειμένων και υποκειμένων», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
 04.02.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου Χρωστήρες / Paintbrushes. Wall-painting and Vase-painting of the second millennium BC in dialogue. Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 17.30, Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
29.01.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

The Austrian Academy of Sciences (OeAW) Fellowships. Link here
29.01.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

P.M. Warren Visiting Fellowship in Aegean Prehistory. Link here
29.01.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προκήρυξη διαγωνισμού (εδώ) για τη χορήγηση δύο (2) υποτροφιών, εκ των οποίων μία (1) στον κλάδο της Ιστορίας του βενετοκρατούμενου ελληνικού χώρου , σε πτυχιούχους Τμημάτων Ιστορίας (ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα και μία (1) στον κλάδο της Κλασικής Αρχαιολογίας, σε πτυχιούχους Τμημάτων Αρχαιολογίας  (ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, από τα έσοδα των Γενικών Κληροδοτημάτων υπέρ της Εκπαιδεύσεως.
29.01.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, περιοδικό ΜΝΗΜΩΝ, Πρόγραμμα Συναντήσεων-Συζητήσεων. Φεβρουάριος - Ιούνιος 2019 (Ζωσίμου 11 - κάθετος Λασκάρεως, Αθήνα). 

17.01.2019

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Ερευνητική υποτροφία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για έρευνα στην Τουρκία. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
17.01.2019

MA and PhD Scholarships

CfA: MA and PhD Scholarships in History at Central European University, Vienna/Budapest, deadline Jan 31. Link here
14.01.2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Για να δείτε το πρόγραμμα της επιστημονικής Συνάντησης της Ένωσης Γερμανών Βυζαντινολόγων για την προώθηση των Βυζαντινών Σπουδών (Αμβούργο, 14-16 Φεβρουαρίου 2019) πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
06.01.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Συνέδριο υποψηφίων διδακτόρων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πρίνστον. PRINCETON UNIVERSITY, Seeger Center for Hellenic Studies, Eleventh International Graduate Student Conference in Modern Greek Studies Works in Progress: New Approaches”, Friday, May 3, 2019. Δείτε εδώ τον σχετικό σύνδεσμο. 
17.12.2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Πρόσκληση αποφοίτων Π.Ι. για συμμετοχή στην έρευνα "Eurograduate Pilot Survey". Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
13.12.2018

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον θάνατο του Γιάννη Διαμαντόπουλου
13.12.2018

DAAD / ΑΙΓΕΙΡΟΣ

Πρόσκληση σε συνέδριο υποψήφιων διδακτόρων Αρχαιολογίας, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
11.12.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μυκηναϊκό Σεμινάριο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 13 Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
11.12.2018

EAUH 2020 - CALL FOR SESSIONS

15th International Conference on Urban History, which will take place in Antwerp from 2 to 5 September 2020. Link here
11.12.2018

CALL FOR PAPERS

Πρόσκληση ανακοινώσεων για το 9ο Συνέδριο της AISU (ITALIAN ASSOCIATION OF URBAN HISTORY) με θέμα THE GLOBAL CITY, The urban condition as a pervasive phenomenon, Bologna, Σεπτέμβριος 2019. Σχετικοί σύνδεσμοι (1, 2). 
07.12.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνημμένο Δελτίο Τύπου σχετικά με τη 2η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/ Ερευνητριών. 
05.12.2018 

PhD Scholarships

CfA: MA and PhD Scholarships in History (CEU, Vienna/Budapest).
03.12.2018

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, κύκλο διαλέξεων με θέμα «Εικαστικές εκθέσεις: επιμέλεια, σχεδιασμός, ιστορία, πολιτιστική πολιτική». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
29.11.2018

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Άνθρωπος και περιβάλλον: δράσεις και αλληλεπιδράσεις. Υπό την αιγίδα του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., 10-12 Μαΐου 2019. Προκήρυξη, αίτηση συμμετοχής
23.11.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ Simon Fraser University ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Για χρηματοδότηση/υποτροφία μεταδιδακτορικής έρευνας εστιασμένης στο θέμα "Hellenisms Past and Present, Local and Global" κοιτάξτε στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
19.11.2018 

Job opportunity for graduates of history: Research Assistant on the role of elites and lobbying in Nazi Germany, Bocconi University, Milan

We are seeking to appoint a Research  Assistant to contribute to aproject exploring the role of elites and lobbying in Nazi Germany. The position is initially for one year (with possibility of extension) and it is an exciting opportunity to explore in detail the German Schutzstaffel (SS) records. The researcher will be working as part of Prof. Schutzstaffel team at the University of Bocconi, in a highly collaborative, dynamic environment, under the supervision of Dr. Gregori Galofré-Vilà. The candidate will be in charge of the transcription of the SS records (we have digitalized a 15% of all SS records) and provide some qualitative and quantitative description of the data. The candidate do not need to reside in Milan and can work from abroad.
CONTRACT TYPE: RA position with flexible remuneration linked to competences and effort. Around 1,000 euros net for full time.

ESSENTIAL REQUIREMENTS:Β
Excellent undergraduate degree (or equivalent) in history, economics, sociology or similar discipline, preferably the candidate should be
close to finalize his/her M.Sc. degree;Β
Excellent time management and organizational skills;Β

Good working-knowledge of German and English.Β

For more information or an informal discussion about the post, please contact Dr Gregori
Galofré-Vilà (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). For applying just send us your CV and a paragraph describing your fit with the project. 
14.11.2018

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019

Οι φοιτητές που υπέβαλλαν αίτηση μετεγγραφής στην σχετική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας «Μετεγγραφές 2018 (https://transfer.it.minedu.gov.gr/)» εφόσον έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι επιτυχόντες στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και φωτοτυπία ταυτότητας, είτε αυτοπροσώπως ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Μεταβατικό Κτίριο, Ισόγειο, τηλ. 26510074441, 2651007180 και 2651007232) από την Πέμπτη 15/11/2018 έως και την Παρασκευή 23/11/2018. Τονίζεται ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν (ανάλογα με την περίπτωση), αναγράφονται στην Αίτηση Μετεγγραφής, στην παράγραφο με τίτλο: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για μετεγγραφή.
02.11.2018

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. 
01.11.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΜΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Παρακαλούνται οι νεοεισαχθέντες φοιτήτριες και φοιτητές του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές να περνούν κάθε Πέμπτη (ώρα 17.00-18.00) από το γραφείο του κ. Χρήστου Σταυράκου και να παίρνουν τον τόμο Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία του Αθ. Παλιούρα. Ο τόμος αυτός είναι ευγενική δωρεά της οικογένειας Παλιούρα στη μνήμη του ομότιμου καθηγητή του Τμήματός μας Αθανασίου Παλιούρα.

Χρήστος Σταυράκος
Διευθυντής του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές
01.11.2018

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Μεταπτυχιακό εργαστήριο / σεμινάριο νεοελληνικής Φιλοσοφίας από το διιδρυματικό διατμητικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία - Φιλοσοφία των Επιστημών». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
01.11.2018

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Τέχνη και πολιτισμός». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
31.10.2018

ΗΜΕΡΙΔΑ

Το Έργον του Τομέα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
30.10.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ

Το Κέντρο Μελετών Ιονίου (Κ.Μ.Ι.) προκηρύσσει ΒΡΑΒΕΙΟ στη μνήμη του διαπρεπούς φιλολόγου και μελετητή της επτανησιακής λογοτεχνικής παραγωγής Γιώργου Αλισανδράτου (1915-2004). Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, το οποίο αθλοθετείται από την κυρία Τασία Γ. Αλισανδράτου, ιδρυτικό μέλος του Κ.Μ.Ι. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
19.10.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΛΩΛΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Σαλαμίνος διοργανώνει 8ήμερη Επίσκεψη Μελέτης στο Πεκίνο και στην περιοχή του, από 23 Απριλίου μέχρι 2 Μαΐου 2019. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
15.10.2018

ΠΜΣ «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει  για το χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 κύκλο διαλέξεων στη θεματική ενότητα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Συνημμένα εδώ θα βρείτε το σχετικό πρόγραμμα. 
13.10.2018

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (εδώ) θα βρείτε ανακοινώσεις σχετικές με υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα σε Ιταλία, Τουρκία και Βιέννη.

Χρήστος Σταυράκος
09.10.2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Εργαστήριο: "Η Εποχή του Χαλκού στην  Ήπειρο με αφορμή την χειροποίητη κεραμική" από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.10.2018

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για χρηματικά βραβεία από την Εστία Ναυτικών
04.10.2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Δωρεάν διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο Βασίλη Λουλέ. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
03.10.2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥ για τη διδασκαλία του μαθήματος «Εισαγωγή στην Επιγραφική». Αίτηση.
01.10.2018

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθήματα βιβλικής εβραϊκής, συριακής και κλασικής αρμενικής γλώσσας σε πολλά επίπεδα (Αθήνα, Άρτος Ζωής). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
28.09.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτώβριος 2018 - Ιανουάριος 2019 (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
13.09.2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών προσφέρονται δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές και αποφοίτους Φιλοσοφικών και άλλων συναφών Σχολών, που επιθυμούν να διευρύνουν την εξειδίκευσή τους:
MA in the Classical Archaeology and the Ancient History of Macedonia
MA in the Black Sea and Eastern Mediterranean Studies
Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
05.09.2018

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Αικατερίνης Ανδριανού με θέμα: «Το Επώνυμο Κόσμημα στην Ελλάδα (20ος – 21ος αιώνας). Τα Χρυσά Έργα του Ηλία Λαλαούνη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
27.08.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Δείτε εδώ την προκήρυξη υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 του εκκλησιαστικού ιδρύματος «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσήνιων φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας». 
27.07.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Προκήρυξη θέσεων (εδώ) για εκπαίδευση φοιτητών από τιο Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC). 
26.07.2018

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Ο κόσμος της εργασίας»

Δημοσιεύτηκε το 5ο τεύχος του on line περιοδικού «Ο κόσμος της εργασίας» που αποτελεί έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήματος  Ιστορίας - Αρχαιολογίας.
Το περιοδικό, «Ο Κόσμος της Εργασίας» αποτελεί μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης της εργασίας.   Είναι ανοιχτό στην εθνογραφική, ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα και διαθέσιμο για τη δημοσίευση σχετικών πρωτότυπων άρθρων και εργασιών, μετά από έγκριση από τη Συντακτική Επιτροπή και τους συνεργάτες του.

Περιοδικό «Ο κόσμος της Εργασίας »: http://kosmos-ergasias.unit.uoi.gr/ 

Εκδότης: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ISSN: 2241- 7869

Υπεύθυνη Έκδοσης και Ύλης: Κωνσταντίνα Μπάδα,
Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 
24.07.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας οργανώνουν ένα θερινό Σεμινάριο για υποψήφιους διδάκτορες στον χώρο των Βυζαντινών Σπουδών. Πατώντας εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Χρήστος Σταυράκος
23.07.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Υποτροφίες Fullbright (εδώ) για έλληνες πολίτες ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
19.07.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προγράμματα Υποτροφιών της DAAD (εδώ) για σπουδές, έρευνα και εκμάθηση γλώσσας στη Γερμανία
12.07.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Χρήστου Διαμαντή με θέμα: «Από τη Mitteleuropa στη Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη: Οι σχεδιασμοί της γερμανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας από το τέλος του 19ου μέχρι τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
05.07.2018 

ΗΜΕΡΙΔΑ

"Βαθύ Αστυπάλαιας. Πέντε χρόνια έρευνας σε ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού Αιγαίου". Επιστημονική Ημερίδα, Χώρα Αστυπάλαιας, Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 (αφίσα, πρόγραμμα). 
30.06.2018

ΣΥΝΕΔΡΙΟ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γραφικών Τεχνών και 2ο Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
25.06.2018

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Για να δείτε την κατάταξη των υποψηφίων φοιτητών προς μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ πατείστε εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο Διεθνών Σχέσεων, σε περίπτωση που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη βαθμολογία τους σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. 
25.06.2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του έργου Φκ278 «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
22.06.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-18

«Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών φοιτητών/τριών  που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)- Β’ Κύκλος», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
21.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ηλία Μακρυγιάννη με θέμα: «Το κοινωνικό περιθώριο στον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο, 1950-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.30 στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
 21.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Αθανασοπούλου με θέμα: «Εξιδανίκευση και συκοφαντία. Εικόνες κλεφτών στα απομνημονεύματα του 1821», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
21.06.2018  

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ανδρονίκης Λιάσκου με θέμα: «Το πασαλίκι της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της διοίκησής του από τον Αλή πασά, με βάση νέα στοιχεία από το Αρχείο του και ανέκδοτα έγγραφα. Ένας σατράπης ή ένας δίκαιος ηγεμόνας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.45 π.μ. στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
20.06.2018

Διεθνές Συνέδριο για τον Θουκυδίδη

Thucydides the Athenian CYA International Conference. Πληροφορίες στον σχετικό σύνδεσμο εδώ
15.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Καϊττάνη με θέμα: «Πολιτικές διαστάσεις του κυπριακού ποδοσφαίρου κατά την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
15.06.2018

Προκήρυξη θέσεων ερευνητών
στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μια (1) θέση Εντεταλμένου Ερευνητή (Γʼ βαθμίδας) με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας στον ελληνικό χώρο (18ος- 20ός αι.)».

Μια (1) θέση Εντεταλμένου Ερευνητή (Γʼ βαθμίδας) με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία Βυζαντινών ή Νεότερων Χρόνων»

Προθεσμία υποβολών: 16.7.2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο
13.06.2018

Παν/μιο Mainz Γερμανίας- Προκήρυξη θέσεων υποψηφίων διδακτόρων

Σας ενημερώνω πως το Johannes Gutenberg Πανεπιστήμιο του Mainz προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 22 Ιουνίου 2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.

Χρήστος Σταυράκος
Καθηγητής
12.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αθανάσιου Κώτση με θέμα: “Από τον κυκλικό χρόνο στο χρόνο της «κοπερατίβας»: τελετουργίες, πολιτισμικές πρακτικές και μετασχηματισμοί στην επαρχία Βούρκου Αγίων Σαράντα”, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 18.30 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
07.06.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Σεμινάριο Κλασικής αρχαιολογίας στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
05.06.2018

Γαλλική Σχολή Αθηνών
Σεμινάριο Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής για υποψήφιους διδάκτορες

Σας ενημερώνουμε πως η Γαλλική Σχολή Αθηνών - Τμήμα για την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο - σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνει Σεμινάριο που απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες, με θέμα: «Lʼarchitecture religieuse byzantine», από 27 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αθήνα και την Ήπειρο. Για το πρόγραμμα και αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 17 Ιουνίου 2018.

Χρήστος Σταυράκος
05.06.2018

ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει την Τετάρτη 13 Ιουνίου (ώρα 19:00), ομιλία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ Αρχαιολογίας, Κωνσταντίνου Σουέρεφ, με τίτλο «Εκδοχές του Ωραίου στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
30.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή προσφέρει σε δύο φοιτητές Αρχαιολογίας (με ανασκαφική εμπειρία τουλάχιστον ενός μήνα) δυνατότητα συμμετοχής στην ανασκαφή της Αμαρύνθου, από 25 Ιουνίου έως 3 Αυγούστου. Παρέχεται διαμονή στην έδρα της Σχολής στην Ερέτρια και καλύπτονται τα έξοδα διατροφής. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τον Α. Βλαχόπουλο (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) έως τη Δευτέρα 4 Ιουνίου
25.05.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Βυζαντινές Σπουδές)

Την Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η εξέταση της διπλωματικής εργασίας της κας Αθηνάς Ζωγάκη με τίτλο: «Παλαιοχριστιανικά και Μεσοβυζαντινά Γλυπτά από τη συλλογή της Ναυπάκτου». 
25.05.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ MAINZ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Προκήρυξη του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg του Mainz σχετικά με 6 θέσεις για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, πλήρως χρηματοδοτούμενων για 3 χρόνια, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος:
«Byzantium and the Euro-Mediterranean Cultures of War. Exchange, Differentiation and Reception-  Byzanz und die euromediterranen Kriegskulturen. Austausch, Abgrenzung und Rezeption». Οι αιτήσεις και οι διατριβές μπορούν να γίνουν είτε στα Αγγλικά είτε στα Γερμανικά. Προθεσμία υποβολής αίτησης έως τις 22 Ιουνίου 2018, πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
Διευθυντής του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές
21.05.2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ψήφισμα του τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας για την απώλεια της Καθηγήτριας κ. Βασιλικής Πέννα.
14.05.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η θεματική σειρά δημόσιων σεμιναρίων νέων ερευνητών στην ιστορία της τέχνης που διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα με τον τρίτο γύρο ομιλιών του προγράμματος.
Αυτή η συνάντηση φιλοξενεί νέους ιστορικούς της τέχνης που ενεργοποιούνται σε φιλόδοξες επιμέλειες εκθέσεων σήμερα στην Ελλάδα και απαρτίζεται από μία διπλή ομιλία το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαΐου στις 6.00μμ (Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή) KAI μία αυτόνομη παρουσίαση από έναν τρίτο ομιλητή νωρίτερα, στη 1.30μμ, σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Αίθουσα 258, Κτίριο Κεντρικής Βιβλιοθήκης).
Βρείτε στο συνημμένο τους τίτλους και τις περιλήψεις των ομιλιών όπως και τα βιογραφικά των ερευνητών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους αυτή την Τρίτη 15 Μαΐου, 6μμ.

Άρης Σαραφιανός, Επίκουρος Καθ. Ιστορία Ευρωπαϊκής Τέχνης ΠΙ 
11.05.2018

ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη του ιστορικού τέχνης Αλέξανδρου Τενεκετζή (διδάσκοντος Παν/μιου Ιωαννίνων & ΕΑΠ) με θέμα «Από την απουσία στη μνήμη: η αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στον δημόσιο χώρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ», την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στις 18.30.
Διοργάνωση: Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, α΄ όροφος) και είναι ανοιχτή και στο ευρύ κοινό.
09.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δείτε εδώ το ψήφισμα της σημερινής Συνέλευσης του Τμήματος σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά στην ενσωμάτωση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 
09.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με ομόφωνη απόφαση της υπ’ αριθμ. 408/9-5-2018 Συνέλευσης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, οι εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Τμήματος αναστέλλονται για την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου που αφορά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
09.05.2018

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συνέδριο «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις», Καβάλα στις 7-9 Δεκεμβρίου 2018.
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Προθεσμία υποβολής περιλήψεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. Αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο.
09.05.2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ (ΚΟΝΙΤΣΑ)

Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας του πανεπιστημιακού λεωφορείου η εκπαιδευτική επίσκεψη στο μνημείο θα γίνει την Τρίτη, 22 Μαΐου. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Χρήστος Σταυράκος
08.05.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προκήρυξη Μεταπτυχιακών Υποτροφιών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για το ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019. 
07.05.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η θεματική σειρά δημόσιων σεμιναρίων νέων ερευνητών στην Ιστορία της Τέχνης που διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα με τη δεύτερη διπλή ομιλία του προγράμματος.
Βρείτε στο συνημμένο τους τίτλους και τις περιλήψεις των ομιλιών όπως και τα βιογραφικά των ερευνητών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους αυτή την Τετάρτη 9 Μαΐου, 12μμ, Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό και την εξέλιξη του προγράμματος συμβουλευθείτε προηγούμενη ανακοίνωση της ιστοσελίδας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (1η Μαΐου 2018).

Άρης Σαραφιανός, Επίκουρος Καθ. Ιστορία Ευρωπαϊκής Τέχνης ΠΙ
07.05.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 38ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
(ΑΘΗΝΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)

Για να δείτε το πρόγραμμα του 38ου Συμποσίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (11-13 Μαΐου 2018) πατείστε εδώ.
Χρήστος Σταυράκος
04.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Μαΐου 2018. Παρουσίαση βιβλίου και συναυλία. Δείτε εδώ τη σχετική πρόσκληση.
04.05.2018
ΓΣΕΒΕΕ Πρόσκληση αναζήτησης συνεργατών για ερευνητικά κείμενα ιστορίας. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
04.05.2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας)
 
Προκήρυξη Δράσης "Επιστήμη και Κοινωνία" - 200  χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στον σύνδεσμο εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Προκήρυξη
 
Προκήρυξη Υποψήφιων Διδακτόρων. Στον σύνδεσμο εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Προκήρυξη 
04.05.2018
Διδακτορική Υποτροφία - Πανεπιστήμιο Groningen / PhD position in Greek Archaeology- Groningen Institute of Archaeology. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
03.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον θάνατο του Αντωνίου Ζώη
03.05.2018

Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Ο κ. Γιώργος Κουτζακιώτης (ΙΙΕ/ΕΙΕ) θα μιλήσει με θέμα: «Κούρσος και επιχειρηματική δραστηριότητα στο Αιγαίο: Η περίπτωση της Μήλου κατά τον πόλεμο του Μοριά (1684-1699)» την Τετάρτη 9 Μαΐου, ώρα 6.00 μ.μ.
Tα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία - Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο ευρύ κοινό.
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, α΄ όροφος.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία» 
01.05.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης σας προσκαλεί στη θεματική σειρά δημόσιων σεμιναρίων στην ιστορία της τέχνης με τον τίτλο: ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ. Θεσμοί, Συλλογές, Μουσεία, Εκθέσεις και Λόγοι.
Οι δημόσιες αυτές ομιλίες επικεντρώνονται στις πρωτότυπες και επίκαιρες εργασίες νέων ερευνητών και διδασκόντων που συνεργάζονται αυτό το εξάμηνο με τον τομέα.
Στον θεματικό πυρήνα των ομιλιών βρίσκεται η πρόσφατη έναρξη της συνεργασίας του τομέα με τη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Δρ. Λουίζα Αυγήτα, και την έρευνά της γύρω από τις τρέχουσες προσεγγίσεις στη σύγχρονη τέχνη και τη σχέση τους με τις πολιτικές των κυριότερων καλλιτεχνικών θεσμών, πολιτιστικών οργανισμών, περιοδικών εκθέσεων και συλλεκτών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα περιεχόμενά του, συμβουλευθείτε το συνημμένο (εδώ). H παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Άρης Σαραφιανός, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης 
25.04.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2018 και ώρα 11.30, στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η εξέταση της διπλωματικής εργασίας της κας Θεοδώρας Γαβριηλίδου με τίτλο: «Η Κοινωνία της Κωνσταντινούπολης και οι αντιδράσεις της σε πολιτικά και δογματικά ζητήματα κατά την πρώιμη Παλαιολόγεια περίοδο (1261-1347)».
25.04.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.30, στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η εξέταση της διπλωματικής εργασίας του κ. Ηλία Καραλή με τίτλο με τίτλο: «Η επισκοπική χειροτονία στη Μέση και Ύστερη Βυζαντινή Περίοδο (843-1453)».
25.04.2018

Διάλεξη Χρ. Σταυράκου
«Οι μαρτυρίες των βυζαντινών επιγραφών: νέα στοιχεία και προσεγγίσεις», 25/4/18, Άρτα

Στα συνημμένα έγγραφα υπάρχει πρόσκληση για την ομιλία του Καθηγητή Χρήστου Σταυράκου, με θέμα «Οι μαρτυρίες των βυζαντινών επιγραφών: νέα στοιχεία και προσεγγίσεις», που θα δοθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας.
Η ομιλία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διαλέξεων που προσφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Για την πρόσκληση και την αφίσα πατείστε εδώ
24.04.2018
CfA: International Summer School of the Digital Interview Collections at the Freie Universitat Berlin. (Application Deadline: May 20, 2018). 
 18.04.2018

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 και ώρα 12:00, στην 1η αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κυρίας Έλενας Γκαρτζονίκα με θέμα: «Κοινωνία και κρατικές δομές στη Βαλκανική Χερσόνησο (13ος-15ος αι.). Η Σερβία των Νεμάνια και η Βουλγαρία των Ασέν». 
17.04.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Χορήγηση δύο (2) υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα στις γνωστικές περιοχές Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Κλασική Αρχαιολογία - Ιστορία της Βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
30.03.2018

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Tο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με το δίκτυο πανεπιστημίων «Border Crossings» και το Δήμο Κόνιτσας, διοργανώνει το 13ο θερινό σεμινάριο με θέμα «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου» στην πόλη της Κόνιτσας στο χρονικό διάστημα 22/7-4/8 2018. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο με όλες τις πληροφορίες.
27.03.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Θέση διδακτορικής υποτροφίας Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
21.03.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Γεωργίου Ραφαήλ Γιαννέλη, με θέμα «Ανιχνεύοντας μνήμες, εργασιακές σχέσεις και ταυτότητες: το παράδειγμα των κεχαγιάδων στη Λήμνο τον 20ό αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
21.03.2018

Θερινό Σχολείο Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Νομισματικής

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει από τις 2 έως τις 11 Ιουλίου 2018 στην Αθήνα το δεύτερο Θερινό Σχολείο Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Νομισματικής.
Τα μαθήματα παρέχουν μια ευρεία χρονολογική επισκόπηση της αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής νομισματοκοπίας (από τις απαρχές έως τη Ρωμαϊκή περίοδο), συνδυασμένη με ειδικές διαλέξεις στη νομισματική μεθοδολογία και πρακτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε μουσεία ή στον χώρο του Ινστιτούτου.
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε φοιτητές, πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, σε ιστορικούς και αρχαιολόγους, αλλά και σε άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νομισματική.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα (εδώ) του Θερινού Σχολείου. 
21.03.2018

YΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προκήρυξη υποτροφιών της Γαλλικής κυβέρνησης για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Γαλλία (2018-1019). 
09.03.2018

Προκήρυξη υποτροφιών

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με ημερομηνία έναρξης 1 Οκτωβρίου 2018, το δέκατο τρίτο πρόγραμμα υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της ημεδαπής. Το Ίδρυμα θα χορηγήσει δύο (2) υποτροφίες διετούς διαρκείας που φέρουν τον τίτλο "Υποτροφία Μελίνα Μερκούρη και Jules Dassin" σε αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ στους τομείς α) Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία και Πολιτισμός και β) Μεσαιωνική και Νεότερη Φιλολογία. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
09.03.2018

Κύκλος διαλέξεων για την νεότερη ελληνική κεραμική
(Ιανουάριος – Μάιος 2018)

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό πραγματοποίησε με επιτυχία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σειρά διαλέξεων με θέμα τη νεότερη ελληνική κεραμική, η οποία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του υλικού πολιτισμού της Ελλάδας, με μακραίωνη παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου. Ο κύκλος των διαλέξεων για το 2018 θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει έως τον Μάιο. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στην Γαλλική Σχολή Αθηνών τις Τετάρτες στις 19:00.
Δείτε το πρόγραμμα του κύκλου διαλέξεων: πρόγραμμα 2018
05.03.2018

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

7ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός» - Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
27.02.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας προσφέρουν κάθε Τρίτη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Κλασικής Φιλολογίας, το φροντιστηριακό μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Θεματογραφία ΙΙ. Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση. 
 26.02.2018

Σεμινάρια Λαογραφίας

Ο 7ος κύκλος Σεμιναρίων Λαογραφίας με θέμα “Μουσικά σταυροδρόμια και διεπιστημονικές προσεγγίσεις” για το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 ξεκινά στις 7 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με το Πρόγραμμα.
Διοργανώνονται από τον Τομέα Λαογραφίας (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία” και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό.
Πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας, κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), στις 18.30.
26.02.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου με θέμα: Νομιμότητα, "παρανομία" και οικονομική κρίση: Οι παράτυποι καπνοκαλλιεργητές του Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
26.02.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αλεξάνδρας Μανθοπούλου με θέμα: «Η παράδοση ως εμπορική ετικέτα και αναπαράσταση στη σύγχρονη Ελλάδα: το αφήγημα της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 9.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
22.02.2018

Πρόγραμμα των Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Τα Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας για το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 αρχίζουν στις 28 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Τα Σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”και προσφέρονται και στο ευρύ κοινό
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, ώρα 18.00, στο κτήριο  της Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος).

Από τη Γραμματεία 
του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
Τηλ.: 2651005161 
22.02.2018
Διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen "Regional Approached to Early Greek Society, 1100-550 BCEGreek Society, 1100-550 BCE". 
22.02.2018
Semaine de formation doctorale en histoire du genre sur ‘Genre et espace public dans l’histoire’, Rouen du 4 au 7 juin 2018 / Graduate School in Gender History, theme "Gender and public space in history", Rouen, from 4 to 7 June 2018.
10.02.2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δείτε εδώ δήλωση των προέδρων των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης
06.02.2018 3-year fully-funded PhD scholarship in Economic and Social History at the University of Glasgow. Application deadline: 30.4.2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
05.02.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

H Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισμό για τη χορήγηση δύο (2) υποτροφιών στις γνωστικές περιοχές Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Κλασική Αρχαιολογία - Ιστορία της Βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο σε πτυχιούχους Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, από τα έσοδα του Κληροδοτήματος Ελένης Ψημένου.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον διαγωνισμό, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λήγει την 8η Μαΐου 2018. Σας παραθέτω και τον σχετικό σύνδεσμο: http://www.academyofathens.gr/el/scholarships/psimenou-2018-2019

Χρήστος Σταυράκος
31.01.2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων σχεδιαγραμμάτων διδασκαλίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο "ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ 2017-2018 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ". Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση.
29.01.2018
York University, Hellenic Heritage Foundation International Graduate Fellowship (MA) in Modern Greek and/or Greek Canadian History. Σχετικό αρχείο
29.01.2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση του τόμου "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ IV. Μακεδονία και Θράκη" των Εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ. Μουσείο Ακρόπολης, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.30
25.01.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Σχετικά με την προκήρυξη θέσης μεταδιδάκτορα στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών) πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
24.01.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κ. Ασημίνας Κουτρουμάνη, με θέμα:«Η Κατοχή στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά 1941-1944», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12:30, στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
24.01.2018

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Σολωμού με θέμα: «Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές κατά την Μεταξική περίοδο: η περίπτωση της Λάρισας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 10 π.μ. στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
24.01.2018
Network dedicated to the history of the monastic economy, granting of research allowances. Δείτε το σχετικό αρχείο εδώ και την αίτηση εδώ
22.01.2018

ENHMEΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΤΟΥ
CENTER OF HELLENIC STUDIES ΤΟΥ HARVARD UNIVERSITY

Την Παρασκευή (26-1-2018) και ώρα 11.30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας (1ος όροφος) ενημερωτική συνάντηση της κ. Μαρίνας Χειλίτση με τους φοιτητές/-τριες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις υποτροφίες του Center of Hellenic Studies (Harvard University).

Χρήστος Σταυράκος 
22.01.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ. Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανασκαφή της Κέρου για το 2018 δέχεται τώρα αιτήσεις συμμετοχής από φοιτητές Αρχαιολογικής κατεύθυνσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αυτές πρέπει να απευθύνονται προς τον υποδιευθυντή της έρευνας, Δρα Michael Boyd (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), και να περιλαμβάνουν σύντομο βιογραφικό του υποψηφίου, στα αγγλικά ή τα ελληνικά.
19.01.2018 Summer 2018 Study Abroad program in Lyon
 15.01.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κ. Φωτεινής Σαράντη, με θέμα:«Ναύπακτος. Τοπογραφική εξέλιξη του άστεως και της χώρας από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα», θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 12:00, στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (κτίριο Φυσικής, 3ος όροφος).
15.01.2018

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-18
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

Καλούνται οι επιτυχόντες των κατατακτήριων εξετάσεων να προσκομίσουν από την Τρίτη 16/01/2018 έως την Δευτέρα 22/01/2018 τα κάτωθι δικαιολογητικά για την εγγραφή τους στο τμήμα: Άιτηση εγγραφής και φωτοτυπία ταυτότητας. Τα δικαιολογητικά μπορούν να σταλούν και ταχυδρομικά (συστημένο: ΠΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΔΟΥΡΟΥΤΗ 45110). 
15.01.2018

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών για παροχή επικουρικού έργου για το έτος 2018 (Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση). 
15.01.2018

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Δείτε εδώ τα σχετικά αρχεία. 
12.01.2018

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-18

Επιτυχόντες κατατακτήριων εξετάσεων ακαδημαϊκού έτους 2017-18. 
10.01.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εσωτερικές μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού (20ός αιώνας): ένα παράδειγμα από το Αρχιπέλαγος. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
22.12.2017

Προκήρυξη υποτροφίας για Πρακτική Άσκηση φοιτητή/-τριας
του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το
Center for Hellenic Studies, Greece Harvard University

Για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του Center for Hellenic Studies, Greece Harvard University  με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προκηρύσσεται μια θέση για Πρακτική Άσκηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και στην Washington DC. Για περισσότερες πληροφορίες πατείστε εδώ.
H  υπεύθυνη του Προγράμματος, κυρία Μαρίνα Χειλίτση, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική επίσκεψη στο Τμήμα στις 26 Ιανουαρίου 2018. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

Χρήστος Σταυράκος
17.12.2017

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2018

Το Τμήμα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της κατάταξης και επιλογής των φοιτητών που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση την Άνοιξη 2018. Τα αποτελέσματα αυτά είναι προσωρινά. Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τεκμηριωμένη ένσταση επί των προσωρινών αποτελεσμάτων εντός πέντε εργάσιμων από την ημερομηνία ανακοίνωσης αυτών. Μετά την εξέταση πιθανόν ενστάσεων από τα αρμόδια όργανα, θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Δείτε εδώ το πρακτικό αξιολόγησης και κατάταξης των υποψηφίων. 
17.12.2017

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας, (ΑΣΟΙ), Οικονομία και Πολιτική στη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα, 18ος – 21ος αιώνας. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο και εδώ σχετικό σύνδεσμο. 
14.12.2017

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Ψήφισμα του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων για τον θάνατο του Σπύρου Ασδραχά
06.12.2017

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ,  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και οι Εκδόσεις Βιβλιόραμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ Η φλέβα της γης.Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος - 20ός αιώνας, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, στις 7:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Βασίλης Γούναρης, καθηγητής ιστορίας νεωτέρων χρόνων, ΑΠΘ
Βασίλης Μέλφος, επίκουρος καθηγητής κοιτασματολογίας-γεωχημείας, ΑΠΘ
Άννα Μαχαιρά, επίκουρη καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ. οικονομολόγος, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
και η συγγραφέας. Σχετικός σύνδεσμος εδώ
06.12.2017

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 (ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ)

Οι αιτούντες ενστάσεων μετεγγραφής φοιτητές καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και φωτοτυπία ταυτότητας, είτε αυτοπροσώπως ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Μεταβατικό Κτίριο, Ισόγειο, τηλ. 26510074441, 2651007180 και 2651007232) έως και την Παρασκευή 08/12/2017.
Τονίζεται ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν (ανάλογα με την περίπτωση), αναγράφονται στην Αίτηση Μετεγγραφής, στην παράγραφο με τίτλο: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για μετεγγραφή.
27.11.2017

Π.Μ.Σ. «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»

Διάλεξη του Δρ. Micheal Boyd, Υποδιευθυντή της Ανασκαφής Κέρου, «Το ιερό της Κέρου. Χερσαία και θαλάσσια δίκτυα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού / The Sancatuary at Keros. Terrestrial and maritime networks of the Early Bronze Age», την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων του Π.Μ.Σ. «Αρχαίος Κόσμος. Ιστορία και Αρχαιολογία». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
27.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.Τ.Ε.Π. (τακτικού – αναπληρωματικού) στη Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Εδώ το σχετικό αρχείο για τον ορισμό της εφορευτική επιτροπής και εδώ η ανακήρυξη του υποψηφίου. 
23.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.ΔΙ.Π. (τακτικού – αναπληρωματικού) στη Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Εδώ το σχετικό αρχείο για τον ορισμό της εφορευτική επιτροπής και εδώ η ανακήρυξη του υποψηφίου. 
23.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.ΔΙ.Π. (τακτικού – αναπληρωματικού) στη Γενική Συνέλευση του Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Εδώ το σχετικό αρχείο για τον ορισμό της εφορευτική επιτροπής και εδώ η ανακήρυξη του υποψηφίου. 
22.11.2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι εκδόσεις Βιβλιόραμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Λήδας Παπαστεφανάκη «Η φλέβα της γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος-20ός αιώνας», τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, στις  7.00 μ.μ. στο Πόλις Art Café, Πεσµαζόγλου 5 και Πανεπιστηµίου, Στοά του Βιβλίου.
Για το βιβλίο θα µιλήσουν:
Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Δημήτρης Καλιαμπάκος, κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ
Δημήτρης Πόρτολος, ιστορικός-επιχειρηματίας, ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ
Χρήστος Χατζηιωσήφ, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
και η συγγραφέας.
Συντονίζει ο Δημήτρης Στεμπίλης (δημοσιογράφος-ιστορικός, εφημ. Νέα Σελίδα)
21.11.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βέλτας Νταλιάναϊ με θέμα: «Το παρελθόν στο παρόν. Πολιτικές διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων στη μετασοσιαλιστική Αλβανία. Η περίπτωση των Αγίων Σαράντα», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
21.11.2017

Β' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΤΗ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από κοινού με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Νησιών του Ιονίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στον ίδιο χώρο θα γίνουν και τα εγκαίνια των εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου:
- «Φινλανδοί αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα» του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
- «Τέχνη που μίσεψες» της εικαστικού κ. Έφης Σταύρου.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
20.11.2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου για τις "χαρτογραφικές αναπαραστάσεις της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου" την Τρίτη 28 Νοεμβρίου. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
20.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.Τ.Ε.Π. (Τακτικού και Αναπληρωματικού) στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
20.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.Τ.Ε.Π. (Τακτικού και Αναπληρωματικού) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο
18.11.2017

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΟΥΚΑΚΗ

Την Πέμπτη 23-11-2017 (ώρα 19.45 στο Αμφιθέτρο της Φιλοσοφικής Σχολής) θα λάβει χώρα διάλεξη της Καθηγήτριας Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλολογίας) κ. Μαρίνας Λουκάκη με τίτλο: "Οι ποντικοί και ο αριστοκράτης γέροντας καλοφαγάς στον Κάτω Κόσμο: Σχόλια σε ένα επεισόδιο της σάτιρας του 12ου αιώνα Τιμαρίων". Συνάδελφοι αλλά και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι καλοδεχούμενοι.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
18.11.2017 «Περί των Κυκλάδων νήσων. Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες» Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, 22-26 Νοεμβρίου 2017. Πρόγραμμα του συνεδρίου και δελτίο τύπου.
18.11.2017 Ημερίδα "Νεωτερικότητα και Βαρβαρότητα: Τέχνη και Ολοκαύτωμα", Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 23.11.2017
18.11.2017 Διεθνές Συνέδριο "Jewish education in Southeastern Europe (mid 19th- mid 20th century)20th century)", Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 24.11.2017 - 25.11.2017
15.11.2017 Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990», το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει ημερίδα, κλείνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, με θέμα «Εννοιολογήσεις και πρακτικές του φεμινισμού. Μεταπολίτευση και “μετά”», τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 10.30 στον Εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11, Αθήνα (είσοδος από Σέκερη). Δελτίο τύπου, πρόγραμμα
14.11.2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Νεότερη και σύγχρονη ιστορία - Λαογραφία»

Επιστημονική διημερίδα «1917, η χρονιά που άλλαξε ο κόσμος», 14 και 15 Νοεμβρίου 2017, αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης
14.11.2017

Έκθεση λαογραφικού υλικού (συλλογή Λ.Α.Π.Ι.), με θέμα τη Διατροφή

Στο Ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί Έκθεση βιβλίων, άρθρων και αδημοσίευτου λαογραφικού υλικού (συλλογή Λ.Α.Π.Ι.), με θέμα τη Διατροφή (επισυνάπτεται εδώ ο Κατάλογος). Η Έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Έργου με τον τίτλο  « In_NovaMusEUm. Τα Μουσεία επιστρέφουν στην  Τοπική Κοινωνία μέσω της Τέχνης και της Διατροφής» (συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στο οποίο από την ελληνική πλευρά συμμετέχει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» (Ελληνικό Ιωαννίνων).

Την Έκθεση επιμελήθηκαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» κ. Νίκος Σαπουνάς, κ. Στέλιος Στρωματιάς και κ. Κώστας Χλιάρας.
Διάρκεια της Έκθεσης: 20 Οκτωβρίου 2017 - 20 Νοεμβρίου 2017

Γενική Επιμέλεια: Μαρίνα Βρέλλη – Ζάχου,  καθηγήτρια
10.11.2017

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΔΗΛΕ
(ΠΜΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ)

Τη Δευτέρα 13-11-2017 (ώρα 12.00) θα λάβει χώρα στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του μεταβατικού κτιρίου η δημόσια εξέταση της διδ. διατριβής της κ. Αθανασίας Δηλέ με τίτλο "Η δράση του εργαστηρίου του Θεοδοσίου Κακαβά στην Πελοπόννησο (δεύτερο μισό του 16ου αιώνα)".

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
και Διευθυντής του ΠΜΣ
Χρήστος Σταυράκος 
08.11.2017 Ημερίδα "Δουλεύοντας στον χώρο του θεάματος,19ος-20ός αιώνας", Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, ώρα  16.15-21.30 (Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα, Αθήνα)
Διοργάνωση: Δίκτυο για την Ιστορία  της Εργασίας και του Εργατικού Κινήματος.
07.11.2017 Α. Βλαχόπουλος, Δ. Τσιαφάκη (επιμ.), "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Μακεδονία και Θράκη". Πρώτη παρουσίαση του τόμου στις Εκδόσεις Μέλισσα, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017.
06.11.2017

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Οι φοιτητές που υπέβαλλαν αίτηση μετεγγραφής στην σχετική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας «Μετεγγραφές 2017 (https://transfer.it.minedu.gov.gr/)» εφόσον έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι επιτυχόντες στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και φωτοτυπία ταυτότητας, είτε αυτοπροσώπως ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Μεταβατικό Κτίριο, Ισόγειο, τηλ. 26510074441, 2651007180 και 2651007232) από την Τρίτη 7/11/2017 έως και την Τετάρτη 15/11/2017.

Τονίζεται ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν (ανάλογα με την περίπτωση), αναγράφονται στην Αίτηση Μετεγγραφής, στην παράγραφο με τίτλο: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για μετεγγραφή.
 06.11.2017

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – ΑΝΟΙΞΗ 2018 | ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Τμήμα, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, ανακοινώνουν την έναρξη νέου κύκλου Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών για την πραγματοποίηση πρακτικών ασκήσεων κατά την Άνοιξη 2018.

Από 9 έως 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν Ενημερωτικές Εκδηλώσεις  για τους φοιτητές των συμμετεχόντων Τμημάτων και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στις Ενημερωτικές Εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στοιχεία για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και οι διαδικασίες και προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών. Επίσης θα υπάρχει ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων προκειμένου οι φοιτητές να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (ανά Τμήμα) έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://goo.gl/UvdGsV.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, από τη Δευτέρα 20.11.2017 έως την Παρασκευή 24.11.2017 σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα περιγράφονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017, στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, στην ιστοσελίδα: http://goo.gl/Wd270I

Διαρκής ενημέρωση:

http://gpa.uoi.gr

https://www.facebook.com/gpauoi

https://www.twitter.com/gpauoi

Από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης
03.11.2017

Ημερίδα με θέμα «Τα φαρμακευτικά φυτά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

Η ημερίδα με θέμα «Τα φαρμακευτικά φυτά από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 4 Νοεμβρίου 2017, στα πλαίσια των εορτασμών για τα σαράντα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση. 
03.11.2017 Unguentarium symposium in Izmir, Turkey in May 2018. 
02.11.2017

Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Ο κ. Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,θα μιλήσει με θέμα: «Τι είναι δημόσια ιστορία;» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, ώρα 6.00 μ.μ.
Τα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο ευρύ κοινό. Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, α΄ όροφος.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
02.11.2017 Παλαιολιθικό Σεμινάριο, Πρόγραμμα 2017-18
01.11.2017 Υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές/υποψήφιους διδάκτορες σύγχρονης ιστορίας, Research Fellowships, United States Holocaust Memorial Museum. 
01.11.2017 Υποτροφίες: Koç University, Istanbul - Call for applications ANAMED 2018-2019 Fellowships. 
01.11.2017 2nd European Labour History Network Conference, Παρίσι, 2-4 Νοεμβρίου 2017. 
31.10.2017 Μεταπτυχιακές Σπουδές  & Υποτροφίες  για τη Γερμανία, Η.Π.Α., Ιταλία και Ολλανδία
30.10.2017

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018, διοργανώνει σειρά διαλέξεων και μαθημάτων, με προσκεκλημένους επιφανείς Ακαδημαϊκούς και Ερευνητές της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Το πρόγραμμα των διαλέξεων – μαθημάτων θα το βρείτε στον  σύνδεσμο εδώ.

Ανακοινώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες, για τις 30 και 31 Οκτωβρίου 2017, διαλέξεις του Καθηγητού κ. Ιωάννη Μυλωνόπουλου, λόγω προσωπικού του κωλύματος.
30.10.2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ 
ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
25.10.2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ

Η διάσπαση του ΚΚΕ και η Άνοιξη της Πράγας - Το 1968  μέσα από τα τσεχοσλοβακικά αρχεία, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, στις 18.00 στην Αίθουσα σεμινάριων τομέα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (κτίριο Φιλοσοφικής, α΄ όροφος).
Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Τσίβος (Επίκ. Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας).
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος μορφωτικών ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας μετά από πρόσκληση του Αναπλ. Καθ. Δημήτρη Καργιώτη.
23.10.2017
Υποτροφία DAAD-Μαρία-Trumpf-Λυριτζάκη - μία υποτροφία έρευνας για νέους Αρχαιολόγους από την Ελλάδα. 
23.10.2017 Position available for Erasmus+ internship at the Université du Littoral – Côte d’Opale. 
19.10.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ KING'S COLLEGE (ΛΟΝΔΙΝΟ)

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες στον σύνδεσμο εδώ. 
13.10.2017

Υποτροφίες Ιδρύματος Fulbright για μεταπτυχιακές και ερευνητικές υποτροφίες στις Η.Π.Α.

Ανδρέας Βλαχόπουλος
12.10.2017

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΤΤΑΒΑ (ΚΑΝΑΔΑΣ)

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε πληροφορίες για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ottawa: Σύνδεσμος 1, σύνδεσμος 2

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
10.10.2017 Χορήγηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος ακαδ. έτους 2016-17.
10.10.2017 Συνέδριο Αιγαιακής Προϊστορίας για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Χαϊδελβέργη, 23-25 Μαρτίου 2018. Παράταση συμμετοχών. 
10.10.2017 Μεταδιδακτορικές υποτροφίες για έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Groningen
06.10.2017

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, που θα πραγματοποιηθούν κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2017-2018.
Τα Σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”και προσφέρονται και στο ευρύ κοινό
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, ώρα 18.00, στο κτήριο  της Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος).

Από τη Γραμματεία 
του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
Τηλ.: 2651005161
06.10.2017 Ανακήρυξη Υποψηφίου για το αξίωμα του Διευθυντή του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
06.10.2017 Ανακήρυξη Υποψηφίου για το αξίωμα του Διευθυντή του Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
06.10.2017 Ανακήρυξη Υποψηφίου για το αξίωμα του Διευθυντή του Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
04.10.2017

Αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων του ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές"
(ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ)

Κατεύθυνση Βυζαντινής Ιστορίας

Κοκουθάκη Φωτεινή
Πέτσος Ευάγγελος
Κολυμένου Αικατερίνη
Μουτσόπουλος Αλέξανδρος
Αδαμοπούλου Χρυσάνθη
Γκάρτζιου Χρυσαυγή
Σουγλές Μάριος-Γεώργιος
Κουτσού Βασιλική
Γκρέμος Πάυλος
Κωφίδου Αναστασία
Βαδάσης Βασίλειος
Τσουκάρας Ευάγγελος

Κατεύθυνση Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Τοτού Μαρία
Πετροπούλου Κωνσταντίνα
Τακαντζιά Αλεξάνδρα
Βασιλάκη Διαμαντίνα 
03.10.2017 Υποτροφίες της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για το έτος 2018. 
29.09.2017 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Εργαστήριο: "Η Εποχή του Χαλκού στην Ήπειρο με αφορμή την χειροποίητη κεραμική", Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 
29.09.2017 Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, Πρόγραμμα Σεμιναρίων Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2017, Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 
29.09.2017 Δίκτυο για την ιστορία της υγείας, κύκλος  σεμιναρίων «Ιστορία υγείας: οι νεότερες έρευνες», Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2017- Μαΐου 2018, Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ. 
27.09.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σταυρούλας Φιλίππου με θέμα: «Ενήλικες μαθήτριες του νυχτερινού σχολείου. Βιωμένες εμπειρίες μνήμες και πολιτισμικές ταυτότητες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Χρήστου Τσαρούχη με θέμα: «Πολιτισμικές αναπαραστάσεις του εαυτού: Η περίπτωση των προσφύγων του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευαγγελίας-Αικατερίνης Αγγέλη με θέμα: «Μνήμες και σιωπές της πόλης της Άρτας για την τοπική εβραϊκή κοινότητα», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
26.09.2017

Υποτροφίες για μεταδιδακτορικούς ερευνητές στο Dumbarton Oaks

Σας ενημερώνω πως έχουν προκηρυχθεί υποτροφίες για μεταδιδακτορικές έρευνες στο Dumbarton Oaks. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως την 1η Νοεμβρίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το σχετικό σύνδεσμο.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
21.09.2017 Προκήρυξη εκλογών διευθυντών Τομέων στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. (Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Τομέας Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, Τομέας Λαογραφίας). 
19.09.2017 Two (paid) PhD Fellowships in Medieval Literature
15.09.2017 Προκήρυξη υποτροφιών από το ίδρυμα Λάτση
13.09.2017 Υποτροφίες της ελβετικής κυβέρνησης σε μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο 2018-2019. Λεπτομέρεις στο συνημμένο έγγραφο και στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ
06.09.2017

Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες του Ιδρύματος Getty

Σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιστορία Τέχνης, με  χρηματοδότηση του Ιδρύματος  Getty και υλοποίηση από το American Council of Learned Societies (ACLS).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα.
http://www.acls.org/programs/getty/
01.09.2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΤΑ

Δείτε την ανακοίνωση για την  λειτουργία της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αφίσα συμμετοχής, ενημέρωση πρωτοετών φοιτητητών). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
01.09.2917 Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών για τα νέα σεμινάρια Braille που θα διεξαχθουν στα Ιωάννινα τον Οκτώβριο.
30.08.2017 Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συνέδριο Αιγαιακής Προϊστορίας, Χαϊδελβέργη, 23-25 Μαρτίου 2018
22.08.2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Τα Ενεργά και Αφυπηρετήσαντα μέλη του Τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και την ηθική τους συμπαράσταση στον εκλεκτό συνάδελφο, Πρόεδρο του Τμήματος και Μέλος του Τομέα, κ. Χρήστο Σταυράκο, για την απώλεια της μητέρας του στις 16/8/2017.

Παναγιώτης Γ. ΑντωνόπουλοςΔιευθυντής Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας
22.07.2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων σχεδιαγραμμάτων διδασκαλίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο "ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ 2017-2018 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ". Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση
16.07.2017
Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 η υποψήφια διδάκτορας κα Borislava Zhivkova θα υποστηρίξει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Πολυγλωσσία και γλωσσομάθεια στα Βαλκάνια (β΄ μισό 15ου-μέσα 19ου αιώνα)", στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων (μεταβατικό κτήριο, ισόγειο), στις 12 το μεσημέρι. 
28.06.2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη πανεπιστημιακών υποτρόφων για τη διδασκαλία μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2017-18. Δείτε την προκήρυξη και την σχετική αίτηση. 
24.06.2017

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης πατείστε εδώ
21.06.2017

ERASMUS+

Δείτε εδώ τον κατάλογο των επιλεγέντων και επιλαχόντων φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ (Κινητικότητα με σκοπό τις Σπουδές και/ή την Πρακτική Άσκηση). 
15.06.2017
Η δημόσια προφορική υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κυρίου Ηλία Πέτρου θα γίνει την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:00, στην 1η αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η παιδεία στην Κωνσταντινούπολη τον 15ο αιώνα»
 15.06.2017 Δημοσιεύτηκε το 4ο τεύχος του on line περιοδικού «Ο κόσμος της εργασίας» που αποτελεί έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήματος  Ιστορίας - Αρχαιολογίας.

Το περιοδικό, «Ο Κόσμος της Εργασίας» αποτελεί μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης της εργασίας.   Είναι ανοιχτό στην εθνογραφική, ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα και διαθέσιμο για τη δημοσίευση σχετικών πρωτότυπων άρθρων και εργασιών, μετά από έγκριση από τη Συντακτική Επιτροπή και τους συνεργάτες του.

Περιοδικό «Ο κόσμος της Εργασίας »:
http://kosmos-ergasias.unit.uoi.gr/
,

Εκδότης: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ISSN: 2241- 7869

Υπεύθυνη Έκδοσης και Ύλης: Κωνσταντίνα Μπάδα,
Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 
15.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευγενίας Γιαννούχου με θέμα: «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλία από τα τέλη του 18ου αιώνα ως το 1821», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 10.00,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
15.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρασκευής-Γραμματούλας Καρακούση με θέμα: «Η περίοδος των μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: η περίπτωση της Θράκης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
12.06.2017

ΟΜΙΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΑΪΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

ARTS WEEK, BIRKBECKCOLLEGE

Επισκεφθείτε τον σύνδεσμο εδώ για το podcast από την κεντρική ομιλία στο Birkbeck College, London του Άρη Σαραφιανού, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο The Sublime Real: Painful Excitements in Eighteenth Century Artand Criticism. Η ομιλία δόθηκε στις 18 Μαϊου 2017 κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ακαδημαϊκών ομιλιών και δράσεων (ArtsWeek) που διοργανώνει κάθε χρόνο το BirkbeckUniversity. Ανάμεσα σε άλλα, η ομιλία αναφέρεται και σε ζητήματα σχετικά με την πρόσληψη των γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία.

KING’SCOLLEGE/WARBURGINSTITUTE

Σας ενημερώνουμε ότι, με αφορμή την επέτειο των τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του αρχαιολόγου και ιστορικού της τέχνης Johann Joachim Winckelmann, διοργανώνεται στις 15 και 16 Ιουνίου από το Warburg Institute και το King’s College του Λονδίνου το διεθνές συνέδριο Under the Greek Sky: Imitation and Geographies of Art after Winckelmann. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου και την ομιλία του συναδέλφου ιστορικού της τέχνης Άρη Σαραφιανού, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο εδώ. Επιλεγμένα podcasts θα κυκλοφορήσουν από τους διοργανωτές μετά το τέλος του συνεδρίου. 
07.06.2017 Πρόσκληση για συμμετοχή με ανακοίνωση στο 14ο Διεθνές Συνέδριο της European Association for Urban History στη Ρώμη τον Αύγουστο του 2018. 
06.06.2017 Έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»
Διοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου - 17 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, 
Σαββατοκύριακο 10:00-15:00, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της 
Βουλής των Ελλήνων, Βασιλίσσης Σοφίας 11, Αθήνα (είσοδος από την οδό Σέκερη).
01.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γλυκερίας Χριστοδούλου με θέμα: «Γυναίκες, οικιακότητα, τουρισμός: Η εργασία των γυναικών στις ορεινές τουριστικές επιχειρήσεις. Το παράδειγμα του Δυτικού Ζαγορίου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ 
30.05.2017 Προκήρυξη των μεταπτυχιακών υποτροφιών που θα χορηγήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.
18.05.2017 Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2017, Ιωάννινα 1-4 Ιουνίου 2017. Πρόγραμμα.
09.05.2017 Δωρεάν σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για 50 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (27/05/2017): Σχολή Επιστημών Υγείας & Φιλοσοφική Σχολή. 
03.05.2017 Συμπόσιο «Υβριδικά και ιδιότυπα όντα. Αποκλίσεις από την κανονικότητα στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και στη σύγχρονη Ιατρική». Πληροφορίες, πρόσκληση
02.05.2017 Πρόσκληση για το συνέδριο «Τέχνη και Ιδεολογία: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2017. 
28.04.2017 Δελτίο Τύπου του ΙΚΥ αναφορικά με πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών/τριων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ακαδ. έτους 2016-2017 . Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, δείτε την ανακοίνωση. 
27.04.2017 Ανακοίνωση της AIESEC.
20.04.2017 Υπενθύμιση για υποτροφίες της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαία Ιστορία και Κλασική Αρχαιολογία. Πατείστε εδώ
17.04.2017 Δελτίο Τύπου του ΙΚΥ αναφορικά με πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών/τριων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ακαδ. έτους 2016-2017. 
06.04.2017
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Λαογραφικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2 – 19 Μαϊου 2017.
04.04.2017

ANAKOΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΥΠΟΨ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ SUMMER SCHOOL ΤΟΥ  
DUMBARTON OAKS (HARVARD UNIVERSITY)/WASHINGTON DC

Ο υποψ. διδάκτορας του ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές" κ. Ηλίας Πινακούλιας επελέγη και έλαβε υποτροφία από το από το ερευνητικό κέντρο του Harvard University, Dumbarton Oaks, ώστε να συμετέχει στο θερινό σχολείο Βυζαντινής Νομισματικής και Σφραγιστικής τον Ιούλιο του 2017 στην Washington DC.
Γνωρίζοντας τον μεγάλο ανταγωνισμό για τις εν λόγω υποτροφίες τον συγχαίρουμε θερμά και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας
04.04.2017

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ  ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD

Με την ολοκλήρωση και της φάσης των συνεντεύξεων και κατά συνέπεια της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών για το Πρόγραμμα Θερινής Πρακτικής Άσκησης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard ("CHS Summer Internship Program") μας ενημέρωσαν ότι επελέγη από το Τμήμα μας ο φοιτητής Παντελής Κύρκος.
Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
Ιστορίας και Αρχαιολογίας
03.04.2017 Υποτροφία GACUK για σπουδές Αρχαιολογίας στη Μεγάλη Βρετανία.
31.03.2017

12ο Διεθνές Θερινό Σεμινάριο Κόνιτσας

Tο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το δίκτυο πανεπιστημίων «Border Crossings» και το Δήμο Κόνιτσας, διοργανώνει το 12ο θερινό σεμινάριο με θέμα «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου» στην πόλη της Κόνιτσας στο χρονικό διάστημα 23/07-05/08/2017. Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι τις 15/05/2017. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
24.03.2017 Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου στην Κύπρο σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει στην επιστημονική κοινότητα την οργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συμποσίου με κεντρικό θέμα: "Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο"που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Οκτωβρίου 2017, στην κοινότητα Πισσουρίου στην Κύπρο.
Πληροφορίες του συμποσίου βρίσκονται στο link 
http://simposioepistimoniko.blogspot.com.cy/ 
21.03.2017 Την Παρασκευή 17 Μαρτίου στο Εργαστήριο Λαογραφίας πραγματοποιήθηκε Ερευνητικό Σεμινάριο στα πλαίσια του Σεμιναριακού Μεταπτυχιακού Μαθήματος "Συλλογική Μνήμη και Ταυτότητες", (διδάσκουσα Κ. Μπάδα), -  ΠΜΣ , Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία - Λαογραφία, κατεύθυνση ειδίκευσης: Λαογραφία, με θέμα: Διερευνώντας Συλλογικές Μνήμες και Ταυτότητες". Δείτε το πρόγραμμα
17.03.2017 International Field School in Ancient Corinth
16.03.2017 Σεμινάριο "Ψηφιακές Εκδόσεις και Νεοελληνικές Σπουδές", 24-28 Απριλίου  2017, DiXiT-ΕΒΕ. 
16.03.2017
CSPS Post-graduate and Early Career Researcher Conference on 'Gender and Identities in Peloponnesian Antiquity’.
15.03.2017

Ανακοίνωση για ερευνητικό εργαστήριο με θέμα: “Ο κόσμος της εργασίας στην κρίση”, 18-21 Μαϊου 2017, Ελαφότοποπος-Άνω Πεδικά Ζαγορίου.

Από το Εργαστήριο Λαογραφίας 
13.03.2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 18ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ BIRMINGHAM

Κάνετε κλικ εδώ για να δείτε την πρόσκληση για υποβολή ανακοινώσεων στο 18ο Διεθνές Ετήσιο Συμπόσιο Μεταπτυχιακών φοιτητών που διοργανώνεται στις 3 Ιουνίου 2017 στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών). Προθεσμία συμμετοχής έως τις 3 Απριλίου 2017.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος 
13.03.2017 Πρόσκληση υποβολής εισηγήσεων με θέμα «Τα Βαλκάνια στον Β' παγκόσμιο πόλεμο».
09.03.2017

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ανακοίνωση για την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών για παροχή επικουρικού έργου για το έτος 2017 (Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση).
07.03.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αργύριου Τασούλα με θέμα: «Ανάμεσα από Ανατολή και Δύση: οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Σοβιετικής Ένωσης, 1961-1963, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία» 
07.03.2017

Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκου με θέμα: «Τα υφάσματα και οι ενδυμασίες στην Ευρωπαϊκή κοινότητα της Οθωμανικής Λάρνακας του 18ου αιώνα, μέσα από τα ανέκδοτα έγγραφα του Κρατικού Αρχείου Βενετίας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, ώρα 9.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
07.03.2017

Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Αγγελικής Μάρου με θέμα: «Σύστημα διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης των Μονών των Ιωαννίνων κατά το β΄ μισό του 19ου αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, ώρα 12.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη)του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
06.03.2017 Εκδήλωση με θέμα "Ευκαιρίες κινητικότητας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση", την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2017 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δελτίο τύπου, πρόγραμμα εκδήλωσης.
06.03.2017 Διοργάνωση ημερίδας εκπροσώπων Ιταλικών πανεπιστημίων με ενδιαφερόμενους για σπουδές στην Ιταλία. Πληροφορίες εδώ
06.03.2017 Ημερίδα προς τιμήν της ομότιμης καθηγήτριας κοινωνικής ανθρωπολογίας κας Δήμητρας Γκέφου-Μαδιάνου. Πρόσκληση.
03.03.2017 Προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή μελέτης για την ιστορία της Πρέβεζας
02.03.2017 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο "Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός" - Συνδιοργάνωση Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμο Harvard. Δείτε το επισυναπτόμενο.
01.03.2017 Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Paolo Vitti που διοργανώνει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών στις 13 Μαρτίου 2017, στις 18.00, επί της οδού Παρθενώνος 14.
01.03.2017 Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Εβραϊκές Κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός», Άννα Μαχαιρά - Λήδα Παπαστεφανάκη (εισαγωγή - επιμέλεια),  πρόλογος  Μωυσής Ελισάφ, Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Ιωάννινα,  21-23 Μαΐου 2015),  Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων - Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, εκδόσεις Ισνάφι, Ιωάννινα  2016. Πρόσκληση.
01.03.2017 1ου Επιστημονικό Συμπόσιο με κεντρικό θέμα: "Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο" που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Οκτωβρίου 2017, στην κοινότητα Πισσουρίου στην Κύπρο. Πληροφορίες εδώ.
01.03.2017 5ο Πανελλήνιο συνέδριο φοιτητών Αρχαιολογίας. Παράταση δηλώσεων συμμετοχής. Δείτε τα επισυναπτόμενα
16.02.2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εδώ βρίσκετε προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση εννέα (9) υποτροφιών, εκ των οποίων μία (1) στον κλάδο της Κλασικής Αρχαιολογίας, σε πτυχιούχους Τμημάτων Αρχαιολογίας και μια (1)  στον  κλάδο της Αρχαίας Ιστορίας (ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, από τα έσοδα των  Γενικών Κληροδοτημάτων υπέρ της Εκπαιδεύσεως. Επισημαίνουμε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λήγει την 17η Μαϊου 2017.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Χρήστος Σταυράκος
13.02.2017 Ανακοίνωση-πρόσκληση για συμμετοχή φοιτητών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.  
09.02.2017

Τα σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Τα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο κοινό. Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα ΙΝΧ (Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος) σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
09.02.2017

Ο 6ος Κύκλος σεμιναρίων Λαογραφίας με θέμα «ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ (ΜΕΤΑ) ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ» αρχίζει στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Τα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Λαογραφίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο κοινό. Πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος) σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
08.02.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Θεοδώρας Παπαϊωάννου με θέμα: «Η κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία από τα μέσα του 18ου ως τα μέσα του 19ου αιώνα: οι οικονομικές διαστάσεις» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
07.02.2017 Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - περ. Μνήμων: πρόγραμμα συναντήσεων-συζητήσεων, Φεβρουάριος-Ιούνιος 2017, Αθήνα.
06.02.2017

10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
(Παρίσι 6-7 Οκτωβρίου 2017)

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πρόσκληση για υποβολή ανακοινώσεων στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για υποψήφιους Διδάκτορες Βυζαντινών Σπουδών, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, 6-7 Οκτωβρίου 2017. Προθεσμία για την υποβολή ανακοινώσεων έως τις 10 Μαρτίου 2017.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
06.02.2017 Πρόσκληση συμμετοχής για συνέδριο μεταπτυχιακών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
01.02.2017

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία. 
01.02.2017 Προκήρυξη υποτροφιών από το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη
25.01.2017 Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, 28 Ιανουαρίου 2017.
23.01.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Έλας-Ευγενίας Βάρφη με θέμα: «Αλβανία: μετάβαση του πολιτεύματος απόν Κομμουνισμό στη Δημοκρατία μέσα από τον Τύπο της εποχής» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 14.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
23.01.2017 CENTRE FOR BYZANTINE, OTTOMAN AND MODERN GREEK STUDIES, 18th Annual Postgraduate Colloquium, 3rd June 2017, Multiculturalism from Late Antiquity to Modernity. 
19.01.2017

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ SUMMER SCHOOL ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ 
ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ DUMBARTON OAKS (WASHINGTON DC)

Το κέντρο Βυζαντινών Σπουδών Dumbarton Oaks (Harvard University) στην Washington DC παρέχει υποτροφίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για το θερινό σχολείο Βυζαντινής Νομισματικής και Σφραγιστικής. Για πληροφορίες σχετικά με την αίτηση πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
17.01.2017 Πρόσκληση για διοργάνωση συνεδρίας στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου της European Association for Urban History στη Ρώμη τον Αύγουστο του 2018. 
13.01.2017 Διαλέξεις του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2017). 
12.01.2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  
MUNSTER ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Εδώ μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση για προκηρύξεις υποτροφιών για διδακτορικούς φοιτητές, διάρκειας έως 6 μηνών, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος "Cultures of Decision-Making" του Πανεπιστημίου του Munster Γερμανίας.

O Πρόεδρος του Τμήματος
Χρήστος Σταυράκος
05.01.2017 Πρόγραμμα αρχαιολογικών διαλέξεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το 2017. Η σειρά ανοίγει με τη διάλεξη για το "Βαθύ Αστυπάλαιας", στις 9.1.2017. 
28.12.2016 5ο Πανελλήνιο συνέδριο φοιτητών Αρχαιολογίας (Εγκύκλιος, έντυπο συμμετοχής). 
21.12.2016

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΥΠΟΨ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Για τη σχετική ανακοίνωση πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
21.12.2016 Προκήρυξη υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2017-18 από το ίδρυμα Ωνάση
08.12.2016

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρθένας Καραντωνίου με θέμα: «Τελετουργία και Ένδυμα: Γάμος και Γαμήλιες Ενδυμασίες στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων (20ος-21ος αι.)» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο, Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. 
06.12.2016

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υπό μετεγγραφή φοιτητών, καλούνται οι παρακάτω φοιτητές (δείτε τη λίστα με τα ονόματα)  να ζητήσουν το άμεσα τη διαγραφή τους από το τμήμα προέλευσης και είτε να την προσκομίσουν οι ίδιοι στην γραμματεία μας είτε να ζητήσουν να σταλεί απευθείας στο φαξ 2651007035 ή στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Οι μετεγγραφέντες από ενστάσεις (δείτε τα ονόματα) καλούνται να υποβάλλουν άμεσα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην γραμματεία του τμήματος. (Σχετική ανακοίνωση). 
29.11.2016 Ανακοίνωση για τρεις θέσεις διδακτόρων
23.11.2016 Α΄Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία. Δείτε την αφίσα, την πρόσκληση και το πρόγραμμα του συνεδρίου. 
16.11.2016 Ανακοίνωση για δήλωση συμμετοχής σε συνέδριο υποψηφίων διδακτόρων
12.11.2016

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17

Καλούνται οι επιτυχόντες των μετεγγραφών να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην γραμματεία του τμήματος από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. Δείτε την σχετική ανακοίνωση.
Αν δεν είναι δυνατή η παρουσία του υπό μετεγγραφή φοιτητή-τριας στην γραμματεία τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν ταχυδρομικά ΜΟΝΟ ΜΕ COURIER (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Γραμματεία τμήματος) ή μέσω νόμιμης εξουσιοδότησης
07.11.2016 1η προκύρυξη υποτροφιών ΕΛΙΔΕΚ για υποψήφιους διδάκτορες
31.10.2016 Ψήφισμα για το θάνατο του Ομότιμου καθηγητή Σωκράτη Χρύση - Πελεκίδη
 26.10.2016 Ανακοίνωση-πρόσκληση για συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
21.10.2016 Πρόγραμμα Διαλέξεων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2016-2017.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία” του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτίριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος). 
21.10.2016

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία», ο Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει Σεμινάρια ανοιχτά στο κοινό στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας του Τμήματος.
Για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2016 – 2017, τα Σεμινάρια εντάσσονται στη Θεματική Ενότητα   «Το ένδυμα του παρελθόντος: Από τους τόπους «εκκίνησης» στους μουσειακούς τόπους και τις χορευτικές παραστάσεις και από τη θεωρία στην πράξη σήμερα»Βλ. επισυναπτόμενο το Πρόγραμμα των Διαλέξεων. 

Η υπεύθυνη της ενότητας:  Μαρίνα Βρέλλη – Ζάχου, καθηγήτρια 
19.10.2016

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΠΜΣ «Βυζαντινές σπουδές», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/10/2016 η εξέταση της διπλωματικής εργασίας του κ. Σπύρου Κόντου με θέμα «Η θρησκευτική και πολιτική δύναμη των Αρειανών».
Η εξέταση θα λάβει χώρα στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής ιστορίας στις 12:30.

Ο Επόπτης Καθηγητής, Παναγιώτης Γ. Αντωνόπουλος 
11.10.2016 Ανακοίνωση για χρηματικά βραβεία από την Εστία Ναυτικών
07.10.2016 Σας ενημερώνουμε ότι ο 5ος Κύκλος Σεμιναρίων του Τομέα Λαογραφίας με θέμα «ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ «ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΗΜΕΡΑ» ξεκινά στις 19 Οκτωβρίου 2016. Τα Σεμινάρια διοργανώνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία” και είναι ανοιχτά και στο κοινό. Πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος)  στις 6.30 μ.μ. σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα
06.09.2016

Στεγαστικό επίδομα φοιτητών ακαδ. έτους 2015-16

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Καλούνται οι φοιτητές να προσκομίζουν τα σχετικά έντυπα συμπληρωμένα. 
11.07.2016 Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Φανής Βόινου με θέμα: «Ανάλυση και επιλεκτική έκδοση των κατηχήσεων του Μιχαήλ Χωνιάτη», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, ώρα 13.00, στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
26.06.2016
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αθανασίας Χειμώνα με θέμα: «Γεωγραφικό πλαίσιο, οικονομία και δημογραφία του Ελλαδικού χώρου: Το παράδειγμα των επαρχιών Τριχωνίδας και Ξηρομέρου (19ος-20ος αι.)» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 και ώρα 10.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
21.06.2016 Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Γεωργίου Τυρίκου Εργά με θέμα: «Τα ‘γουλιασμένα’ της Καλύμνου: αφηγήσεις, συλλογικές αναπαραστάσεις και κοινωνικές στρατηγικές», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ώρα 13.30 στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
21.06.2016
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Παναγιώτας Δαλακούρα με θέμα: «Η Μουσειακή Παρουσία της Σαρακατσάνικης Ενδυμασίας. Συμβολή στην Προσέγγιση, Ερμηνεία και Αξιοποίηση των Μουσειακών Εκθεμάτων», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, ώρα 10.00΄στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
13.06.2016 Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας (Βυζαντινό σπουδαστήριο) θα γίνει η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της κ. Ελένης Θεοδώρου με θέμα: «Πολιτικές και κοινωνικές δομές στο «Δεσποτάτο» μέσα από τη μελέτη των ναών στην Άρτα».
02.06.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Γεωργίου Μουρατίδου με θέμα: «Νοσταλγώ την Κατοχή! Το συγγραφικό δίδυμο Σακελλάριου Γιαννακόπουλου και οι δημοφιλείς κωμωδίες “πολιτικής επικαιρότητας” από τα Δεκεμβριανά  έως το τέλος του Εμφυλίου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και ώρα 12 μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
 31.05.2016 Σας πληροφορούμε ότι την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην 1η αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) στο μεταβατικό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κυρίας Καλλιόπης Φλώρου με θέμα: «Οι τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης (1614/15) και ο ζωγράφος Ιωάννης ιερέας εξ ιδίας κώμης». 
31.05.2016 Πρόγραμμα θερινού σεμιναρίου σε ξένους πολίτες στο «Georgian Manuscript» στη Γεωργία για το έτος 2016-17. 
30.05.2016
Κατάταξη υποψηφίων στο πρόγραμμα Erasmus+ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17
26.05.2016 START - Create Cultural Change. A program for next generation cultural managers in Greece.
19.05.2016
Ανακοινώνεται ότι το  τρίτο τεύχος του on line Περιοδικού "Ο κόσμος της εργασίας"   έχει δημοσιευτεί στην οικεία  ιστοσελίδα του: http://kosmos-ergasias.unit.uoi.gr/
Το Περιοδικό αποτελεί μια προσπάθεια εθνογραφικής προσέγγισης της εργασίας η οποία ως έννοια και ως πράξη, έχει ένα διευρυμένο, έμψυχο και σύνθετο περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με κοινωνική δράση και με πολιτισμικές παραμέτρους. Το περιοδικό είναι ανοιχτό στην εθνολογική, ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα προωθώντας και στηρίζοντας τη διεπιστημονική προσέγγιση. Είναι διαθέσιμο για τη δημοσίευση στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, σχετικών πρωτότυπων άρθρων και μελετών στα παραπάνω πεδία, μετά από έγκριση από τη Συντακτική Επιτροπή και τους εξωτερικούς κριτές. Υπό την έννοια αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα επιστημονικό βήμα διαλόγου και προβληματισμού καθώς και τόπο ενημέρωσης για την έρευνα και τη διδασκαλία του αντικειμένου της εργασίας.
Το τεύχος υπάρχει και σε PDF στην ιστοσελίδα.
16.05.2016

ΕΣΠΕΡΟΣ / HESPEROS. The Aegean seen from the West

16th International Aegean Conference, University of Ioannina, 18-21 May 2016.
Πρόσκληση, πρόγραμμα-περιλήψεις, αφίσα
13.05.2016 Call for Peacemakers 2016 Conference and Workshop by Koc University
 10.05.2016 Δείτε τις προκηρύξεις των δύο εκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνει το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πρόκειται για την Γ΄ Γερμανο-ελληνική συνάντηση διδακτορικών φοιτητών με θέμα "Αρχαιολογία και Ιστορία" και για το Σεμινάριο της Ολυμπίας με θέμα "Ολυμπία: από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα". Η προθεσμία και για τα δύο σεμινάρια λήγει στις 22 Μαϊου 2016.
04.05.2016 Atelier Doctoral "Histoire et sciences sociales. Les débats de l’histoire économique", 27 juin – 1 juillet 2016, Casa de Velasquez, Madrid. Inscriptions jusqu'au 9 mai 2016. Langues de l’atelier: espagnol, français, anglais. Les étudiants qui s’expriment seulement en anglais doivent pouvoir comprendre l’espagnol ou le français. Link1, link2
27.04.2016 Niki Marangou Memorial Studentship for Postgraduate Research in Modern Greek Studies.  
21.04.2016 Ελληνική Φιλολογική Εταιρεία Κλασικών Σπουδών. Διεξαγωγή συνεδρίων
15.04.2016 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή στο νέο μητρώο αξιολογητών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
15.04.2016
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980-2015. Διάσωση - Έρευνα - Εκπαίδευση»
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Η ΔΕΗ και η ιστορία της».
Διοργάνωση: Ελληνικά Τμήματα  TICCIH και ICOMOS, Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, ΕΜΠ.
Τόπος: ιστορικές εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 21.3.2016-31.5.2016.
Επισυνάπτεται η αφίσα και το έντυπο της έκθεσης
11.04.2016 Ο κύριος Χρήστος Σταυράκος θα δέχεται φοιτητές κάθε Πέμπτη στο γραφείο του (3ος όροφος Φιλοσοφικής Σχολής) από ώρες 16.00 έως 18.00.
11.04.2016 The Department of Archaeology at the University of Zagreb is organizing the international graduate student conference Through the Eyes of a Stranger - Appropriating Foriegn Material Culture and Transforming the Local Context. Call for papers. 
08.04.2016 Η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή Μ. Βρετανίας προκηρύσσει υποτροφίες για αριστούχους Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε Βρετανικά πανεπιστήμια. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην  επίσημη ιστοσελίδα της επιτροπής. Δείτε την επισυναπτόμενη προκήρυξη
28.03.2016

Ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κ. Βασίλειος Νιτσιάκος, εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης. Αποτελεί τιμή για το Τμήμα μας και ευχόμαστε στον συνάδελφο καλή επιτυχία και σε αυτά τα νέα καθήκοντα.

Χρήστος Σταυράκος,
Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας 
 28.03.2016 Tο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το δίκτυο πανεπιστημίων «Border Crossings» και το Δήμο Κόνιτσας, διοργανώνει το 11ο θερινό σεμινάριο με θέμα «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου» στην πόλη της Κόνιτσας στο χρονικό διάστημα 24/7-10/8 2016. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 15/5/2016. Πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο
23.03.2016 Οι εγγραφές για το 4ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ με τίτλο ANCIENT TECHNOLOGIES AND ANCIENT ECONOMIES, που οργανώνεται από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και θα διεξαχθεί στις 4-15 Ιουλίου 2016. 
Περισσότερες πληροφορίες και on line registration στην Ιστοσελίδα.

01.03.2016 Πρόγραμμα χορήγησης Υποτροφιών σε τρεις (3) Έλληνες φοιτητές για σπουδές στην Κίνα για το έτος 2016-2017. 
29.02.2016 Υποτροφίες χωρών της αλλοδαπής σε έλληνες υπηκόους στο πλαίσιο διμερών μορφωτικών συμφωνιών γαι το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.
25.02.2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ

Δείτε τη λίστα των φοιτητών για τους οποίους έγινε δεκτή η αίτησή τους για μετεγγραφή στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Καλούνται οι παραπάνω φοιτητές να προσέλθουν στη γραμματεία του τμήματος από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 4 Μαρτίου για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους. Απαραίτητα δικαιολογητικά το αποφοιτήριο (διαγραφή από το τμήμα προέλευσης), η αίτηση εγγραφής (εδώ σε μορφή word, εδώ σε μορφή pdf), 2 φωτογραφίες και φωτοτυπία ταυτότητας
25.02.2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Οι επιτυχόντες των κατατακτήριων εξετάσεων καλούνται να προσέλθουν στη γραμματεία του τμήματος από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 4 Μαρτίου για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους. Απαραίτητα δικαιολογητικά, για τους επιτυχόντες που δεν τα έχουν ήδη καταθέσει, η αίτηση εγγραφής (εδώ σε μορφή word, εδώ σε μορφή pdf), 2 φωτογραφίες και φωτοτυπία ταυτότητας.
23.02.2016 Πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσης πανεπιστημιακού υποτρόφου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας για την διδασκαλία του μαθήματος «Εισαγωγή στην Επιγραφική», Δ' (Υ). Αίτηση
11.02.2016 Οι Διαλέξεις Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 αρχίζουν στις 24 Φεβρουαρίου 2016 σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ι.Ν.Χ., κτίριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος). 
11.02.2016  Σας ενημερώνουμε ότι ο 4ος Κύκλος Σεμιναρίων του Τομέα Λαογραφίας με θέμα «ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΕΣ: ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» θα ξεκινήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016. Τα σεμινάρια  είναι ανοιχτά και στο κοινό και πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας (1ος όροφος)  στις 6.30 μ.μ. Το Σεμινάριο της Τετάρτης 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 μ.μ. 
10.02.2016 Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, προκήρυξη υποτροφιών
08.02.2016  Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών CultTech (MSc in Cultural Heritage Materials and Technologies) δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Για πληροφορίες και αιτήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα 
CultTech.uop.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας (τηλέφωνο: 27210-65145 και ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Το ΠΜΣ υλοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Καλαμάτα.
Η επίσημη γλώσσα του ΠΜΣ είναι η αγγλική και η διάρκεια φοίτησης ένα έτος.
08.02.2016 Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - περιοδικό Μνήμων,
Πρόγραμμα συναντήσεων -συζητήσεων Φεβρουάριος - Ιούνιος 2016
27.01.2016 Υπενθύμιση υποτροφιών Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Χάρβαρντ
15.01.2016 Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας Ιανουάριος-Μάιος 2016 (Αθήνα, Ε.Ι.Ε.). 
14.01.2016 Το  Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (http://folklore-museum.uoi.gr/) και ο Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης με τίτλο «Σε ένα μουσείο... μυστικό». Δελτίο τύπου.
17.12.2015

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ CENTRE OF HELLENIC STUDIES (HARVARD UNIVERSITY) ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/-ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Μετά την άψογη συνεργασία του Centre of Hellenic Studies (Harvard University) με το Τμήμα μας (2015) προτάθηκε για πρώτη φορά η επανάληψη της προσφοράς υποτροφίας σε προπτυχιακό φοιτητή/-τρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Την ερχόμενη Πέμπτη, 10-12-2015, και ώρα 17.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας (Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος) η κυρία Μαρίνα Χειλίτση, εκπρόσωπος του Centre of Hellenic Studies στην Ελλάδα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες. Θα χαρούμε για την παρουσία σας.
Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε εδώ
.
03.12.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αλκμήνης Κηρύκου με θέμα: «Εμείς και οι Άλλοι»: Η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων της Πελοποννήσου μέσα από δημοσιευμένες και ανέκδοτες πηγές (μέσα περίπου 18ου αιώνα έως το 1821) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
02.12.2015
Postdoctoral Fellow in Digital Manuscript Studies.
 02.12.2015 Viking and Medieval Norse Studies
23.11.2015
Δελτίο Τύπου για την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
09.11.2015

Παρουσίαση Βιβλίου Σάββατο 14|11 19.00

Οι εκδόσεις Εκδόσεις Ασίνη και το Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20) σας προσκαλούν σε μια συζήτηση για τον Ιμπεριαλισμό και την Αποικιοκρατία με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Λάμπρου Φλιτούρη:
 
«Αποικιακές αυτοκρατορίες. Η εξάπλωση της Ευρώπης στον κόσμο 16ος - 20ος αι.»

θα μιλήσουν:
Άρης Σαραφιανός, επικ. καθηγητής Ιστορίας Τέχνης, Παν. Ιωαννίνων
Κατερίνα Ζαρίδη, επικ. καθηγήτρια Ιστορίας, Παν. Ιωαννίνων
Γιάννης Παπαδημητρίου, δικηγόρος
και ο συγγραφέας Λάμπρος Φλιτούρης, επικ. καθηγητής Ιστορίας, Παν. Ιωαννίνων
τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαντίκος 
03.11.2015 Ανακοίνωση - πρόσκληση της μουσικής ομάδας Φιλοσοφικής Σχολής. 
02.11.2015 Διαλέξεις τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, χειμερινό εξάμηνο 2015-16. 
22.10.2015 Θέση επίκουρου καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας
07.10.2015 Δωρεάν ηλεκτρονική συνδρομή της εφημερίδας «Καθημερινή» σε πρωτεύσαντες φοιτητές. 
05.10.2015 Ανακοίνωση για τα χρηματικά βραβεία που χορηγεί η Εστία Ναυτικών
24.07.2015

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 2015

Παρακαλούμε δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία για πληροφορίες, τα έντυπα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το Στεγαστικό Επίδομα Φοιτητών 2015.
Επισημαίνεται πως απαιτούμενο δικαιολογητικό αποτελεί το εκκαθαριστικό του οικονομικού έτους 2015, ενώ δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία υποβολής, όπως ίσχυε τα προηγούμενα έτη.
24.06.2016 Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Μιχάλη Σάρρα με θέμα: «Ο Αγροτισμός ως πολιτική τάση στα Βαλκάνια του μεσοπολέμου. Διαμόρφωση δομών και κοινωνική εξέλιξη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ώρα 12.00 στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων του τμήματος Φυσικής.
19.06.2015

ΔΙΕΝΘΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,αναπλ. καθηγητής Χρήστος Σταυράκος, σας προσκαλεί στο Διεθνές Συμπόσιο "Inscriptions: Their Contribution to Byzantine and post-Byzantine history and history of art".
Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες που θα παρακολουθήσουν το Συμπόσιο θα πάρουν μετά βεβαίωση.
Το Συμπόσιο είναι ανοικτό στο κοινό.
Για το πρόγραμμα του Συμποσίου πατήστε εδώ.
Για την πρόσκληση πατήστε εδώ
11.06.2015
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα κάνει δεκτούς από το χειμερινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 έως είκοσι μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατόπιν εξετάσεων, στο Π.Μ.Σ με τίτλο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία».
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον «έξι» (6,00) να υποβάλουν το φάκελο της υποψηφιότητάς τους στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. (Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, 1ος όροφος, Πανεπιστημιούπολη Τ.Κ 451 10 Ιωάννινα) κατά το διάστημα 1–18/09/2015.
Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2015
17.05.2015 Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός», 21-23 Μαΐου 2015, Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας».
Διοργάνωση: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων. (Αφίσα και πρόγραμμα του συνεδρίου σε ελληνικά και αγγλικά).
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνημμένη η πρόσκληση για την εναρκτήρια τελετή. 
04.05.2015

Mε πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών ανασυστήνονται, με ανανεωμένη μορφή, οι Συναντήσεις Ελλήνων Βυζαντινολόγων, που διακόπηκαν το 2007. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανέλαβαν τη διοργάνωση της Α'[Η΄] Συνάντησης Βυζαντινολόγων, που θα γίνει στην Αθήνα, από τις 16-18 Δεκεμβρίου 2015. Δείτε συνημμένα:


1. Την επιστολή της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών,
2. Την πρώτη εγκύκλιο της Συνάντησης και τη δήλωση συμμετοχής.
28.04.2015
ERASMUS+: Κινητικότητα φοιτητών με σκοπό τις Σπουδές ή την Πρακτική Άσκηση, ακαδ. έτους 2015-16. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση.
22.04.2015
Ανακοινώνεται η ηλεκτρονική έκδοση του ετήσιου Περιοδικού «Ο Κόσμος της Εργασίας» . Στον ιστότοπο του περιοδικού  έχουν αναρτηθεί τα δύο πρώτα τεύχη του.
Εκδότης του Περιοδικού είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ υπεύθυνη έκδοσης και ύλης είναι η καθήγητρια κοινωνικής Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Κωνσταντίνα Μπάδα.
04.04.2015 Ελληνογερμανική επιστημονική συνάντηση διδακτορικών φοιτητών «Νεκρόπολεις και ταφικές μελέτες», Γερμανικό αρχαιολογικό ιντιστούτο Αθηνών. 
28.03.2015 Πρακτική Άσκηση Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, 2015. Ενδεικτικός κατάλογος συνεργαζόμενων φορέων.
05.02.2015 Scholarships for foreigners 2015-2016: Come to Greece and study
28.01.2015 Υπενθύμιση για τις Υποτροφίες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ
12.12.2014

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκηρύσσει υποτροφία για φοιτητή/φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιλογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ.

Ο πρόεδρος του Τμήματος, Χρήστος Σταυράκος

 

 

 

 

Ομιλία-παρουσίαση μεταδιδακτορικής έρευνας Θανάση Μπέτα_Τετάρτη 8.5.2019

 

 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

 

 

 

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας - Φιλοσοφική Σχολή - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιούλη Δουρούτης Τ.Κ. 45110 Ιωάννινα
Επικοινωνία: Η Γραμματεία του τμήματος στεγάζεται στο κτίριο Διοίκησης, λειτουργεί από τις 7:30 π.μ. έως 3:00 μ.μ. και δέχεται τους φοιτητές καθημερινά από τις 11 π.μ έως τη 1 μ.μ.
Τα τηλέφωνα της Γραμματείας είναι: 26510-07180, 26510-07232, 26510-07231, Fax: 26510-07035, e-mail:mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2013 Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων