some_textΣημαντικές Ανακοινώσεις: -- Πρόγραμμα εξεταστικής Μαΐου-Ιουνίου 2023 Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ακαδημαϊκές Δράσεις

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

   • Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης (Μάϊος 2023)

    Η δεύτερη περίοδος έρευνας της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Δουρούτης, η οποία διεξάγεται εντός του campus του Ιδρύματος, διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 26 Μαϊου 2023. Σε αυτήν ασκήθηκαν οι επί πτυχίω φοιτητές αρχαιολογικής κατεύθυνσης που παρακολούθησαν το μάθημα "Ανασκαφική", υπό την επίβλεψη μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του Τμήματος.
    Στο πλαίσιο της έρευνας φιλοξενήθηκε από τον Τομέα Αρχαιολογίας η επ. έφορος Αρχαιοτήτων κα Ιωάννα Ανδρέου, διευθύντρια της Ανασκαφής Δουρούτης κατά την περίοδο 1974-2006, η οποία έδωσε σχετική διάλεξη την Πέμπτη 26.5. Την πρώτη ανασκαφέα της Δουρούτης και τη συνεργάτιδά της, καθ. Π.I. Ντίνα Γραβάνη, τίμησε η Πρύτανης καθ. Άννα Μπατιστάτου.

    Ανδρέας Βλαχόπουλος - Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου - Κλεοπάτρα Καθάριου

    Συνημμένο Αρχείο: Εικόνες icon pdf
    Σύνδεσμος: https://acw.hist-arch.uoi.gr/anaskafes-erevnes/anaskafi-dourouti

 

   • Επίσκεψη στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (Μάϊος 2023)

    Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο του μαθήματος «Η Ήπειρος κατά τη νεότερη και σύγχρονη περίοδο (τέλη 18ου – 20ός αι.)», θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στα Λιβάδια Κοτύλης Νεστορίου Καστοριάς. Οι φοιτητές που θα προσέλθουν στην εκδρομή θα συμμετάσχουν στην παρουσίαση των εργασιών του μαθήματος (είτε ως ομιλητές είτε ως ακροατές) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και θα ξεναγηθούν στη μόνιμη ιστορική έκθεση του Πάρκου για τον εμφύλιο πόλεμο.

    Νίκος Αναστασόπουλος

    Σύνδεσμος: Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμος

 

   • Πρόγραμμα PITHOS (Princeton-Ioannina-Thessaly On site Seminars) 2023 (Μάϊος 2023)

    Πρόγραμμα PITHOS (Princeton-Ioannina-Thessaly On site Seminars) 2023 Διδακτορικών Σπουδών στην Αρχαιολογία, 7-12 Μαΐου 2023.

    Ανδρέας Βλαχόπουλος

    Σύνδεσμος: PITHOS

 

   • Ημερίδα παρουσίασης του πρώτου τεύχους του επιστημονικού περιοδικού Revue des Oralités du Monde (Απρίλιος 2023)

    Στο πλαίσιο των δράσεων του Διεθνούς Επιστημονικού Δικτύου Oralités du Monde (Προφορικότητες του Κόσμου, https://oralites-du-monde.huma-num.fr/), η Μαριλένα Παπαχριστοφόρου συμμετέχει με ανακοίνωση στην Ημερίδα παρουσίασης του πρώτου τεύχους του επιστημονικού περιοδικού Revue des Oralités du Monde, η οποία θα γίνει στο Παρίσι στις 12 Απριλίου 2023 (συνημμένη αφίσα-πρόγραμμα της εκδήλωσης). Η Μ. Παπαχριστοφόρου είναι μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του Δικτύου Oralités du Monde και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Revue des Oralités du Monde.

    Μαριλένα Παπαχριστοφόρου

    Συνημμένο Αρχείο: Πρόγραμμα Ημερίδας icon pdf

     

   • Eκπαιδευτική επίσκεψη στη Μεσσηνία (Μάρτιος 2023)

    Ενταγμένη στη διδασκαλία των μαθημάτων "Αιγαίο και Μεσόγειος κατά τη 2η χιλιετία π.χ.", "Νησιωτικά Κέντρου του Αιγαίου" και "Ανασκαφική" πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή 51 φοιτητών, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ανασκαφή Πύλου, που διενεργείται από το University of Cincinnati (καθ. Jack Davis), την Ανασκαφή Θουρίας, που διενεργείται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Δρ. Ξένια Αραπογιάννη), άλλα μνημεία της περιοχής και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. 

    Ανδρέας Βλαχόπουλος

    Συνημμένο Αρχείο: Πύλος Ανασκαφή icon pdf

 

 

 

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας - Φιλοσοφική Σχολή - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιούλη Δουρούτης Τ.Κ. 45110 Ιωάννινα
Επικοινωνία: Η Γραμματεία του τμήματος στεγάζεται στο κτίριο Διοίκησης, λειτουργεί από τις 7:30 π.μ. έως 3:00 μ.μ. και δέχεται τους φοιτητές καθημερινά από τις 11 π.μ έως τη 1 μ.μ.
Τα τηλέφωνα της Γραμματείας είναι: 26510-07180, 26510-07232, 26510-07441, 26510-07231, e-mail:mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2013 Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων